Adopteer een monument

Herdachte groepen: Koopvaardijpersoneel
Ontwerper: Dirk de Vries
Onthulling: 2 september 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door St. Michaëlschool.

Harlingen, 'Omgekomen Zeevarenden' (foto: Gemeente Harlingen)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Omgekomen Zeevarenden' in Harlingen is een gedenksteen, vervaardigd uit twee brokken Noors graniet. Op de steen is een marmeren plaquette aangebracht.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER GEDACHTENIS AAN
DE HARLINGER ZEEVARENDEN
GEDURENDE DE JAREN
1939 - 1945
NIET TERUG KEERDEN'.

Hieronder staan de namen van 24 omgekomen Harlingers.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Omgekomen Zeevarenden' in Harlingen is opgericht ter nagedachtenis aan de 23 Harlingse zeelieden die in de Tweede Wereldoorlog op zee om het leven zijn gekomen.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Johan van der Wal, in samenwerking met de Harlinger Stichting Centraal Comité 1945 en de gemeente Harlingen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 2 september 1995, ter gelegenheid van de 50ste herdenking van de Japanse capitulatie. De plechtigheid werd bijgewoond door tal van nabestaanden, die bloemen legden bij het gedenkteken.

Bronnen

  • Gemeente Harlingen;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Leeuwarder Courant van 4 september 1995;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.


Voor meer informatie
De Harlinger journalist Johan van der Wal heeft in 1995 samen met Eelke Ruygh (zoon van zeeman Hendrik Ruygh, die opvarende was van de Simon Bolivar en om het leven kwam toen het schip eind 1939 ten onder ging) een onderzoek gedaan naar de namen van Harlinger oorlogsslachtoffers op zee. Uit het verworven materiaal heeft hij een boek samengesteld: Gebleven Harlinger zeelieden in WO II.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht