Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Adopteer dit monument.

Franeker, 'Evacués' (foto: Joachim de Ruijter CC BY 3.0)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Evacués' in Franeker (gemeente Franekeradeel) is een wandbord.

Wijziging
Oorspronkelijk hing het gedenkteken in het gemeentehuis van Barradeel te Sexbierum. Na de herindeling van verschillende Friese gemeenten in 1984 werd de gemeente Barradeel ingelijfd bij de gemeente Franekeradeel en ging het gemeentehuis in particuliere handen over. De gemeente Franekeradeel heeft toen besloten om het wandbord in de kamer van de burgemeester van Franekeradeel te plaatsen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Evacués' herinnert de inwoners van Franeker (gemeente Franekeradeel) aan het verblijf van een groep evacués uit Limburg. Met dit gedenkteken wordt de bevolking van Sexbierum bedankt voor hun steun en toeverlaat tijdens de bezetting.

Locatie
Het monument hangt in de kamer van de burgemeester in het gemeentehuis, gevestigd aan de Harlingerweg in Franaker (gemeente Franekeradeel).

Bron
Verzetsmuseum Friesland.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht