Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945, Burgerslachtoffers
Onthulling: 4 mei 1990
Adopteer dit monument.

Wijnaldum, oorlogsmonument (foto: Joachim de Ruijter)

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wijnaldum (gemeente Harlingen) is een bakstenen muur, waarin twee zwarte marmeren gedenkplaten zijn ingemetseld.

Teksten
De tekst op de bovenste plaat luidt:

'TA OANTINKEN
OAN US
DOARPSGENOATEN
SCHELTE VAN DER MOLEN
JELLE VAN DIJK
SIEDS SCHAAFSTRA
DIRK MIEDEMA
BRAM FABER.'

De tekst op de onderste plaat luidt:

'TASTANKOMMEN
4 MAAIE 1990
WINAAM.'

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Miedema Dirk 24-06-1924 29-12-1947
Molen Schelte 18-02-1913 12-05-1940

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wijnaldum (gemeente Harlingen) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf dorpsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Jelle van Dijk, Bram Faber, Dirk Miedema, Schelte van der Molen en Sieds Schaafstra.

Schelte van der Molen en Jelle van Dijk sneuvelden in mei 1940. Dirk Miedema, Sieds Schaafstra en Bram Faber kwamen om in de periode 1946 -1949 in het voormalige Nederlands-Indië.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester mr. ing. Berend Jansema van Harlingen, ter gelegenheid van de 45ste herdenking van de bevrijding. Bij de plechtigheid waren aanwezig: nabestaanden van de slachtoffers, een grote vertegenwoordiging van college en raad en leden van Dorpsbelang Wijnaldum.

Locatie
Het monument is geplaatst nabij het Dorpshuis aan het S. Schaafstrapaed te Wijnaldum (gemeente Harlingen).

Bronnen

  • Gemeente Harlingen;
  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Leeuwarder Courant van 5 mei 1990.
Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Bijdragen

P.Faber | 11 september 2018

Bram Faber was mijn oom. Ik heet Peter Bram Faber en ben naar hem vernoemd. Ik heb hem echter niet gekend want daar ben ik te jong voor. Ik ben van 1957. Ik ben wel op zoek naar meer informatie. Binnen de familie is alles verloren gegaan.

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.