Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het oorlogsmonument in Wijnaldum (gemeente Harlingen) is een bakstenen muur, waarin twee zwarte marmeren gedenkplaten zijn ingemetseld.

Teksten
De tekst op de bovenste plaat luidt:

'TA OANTINKEN
OAN US
DOARPSGENOATEN
SCHELTE VAN DER MOLEN
JELLE VAN DIJK
SIEDS SCHAAFSTRA
DIRK MIEDEMA
BRAM FABER.'

De tekst op de onderste plaat luidt:

'TASTANKOMMEN
4 MAAIE 1990
WINAAM.'

De geschiedenis

Het oorlogsmonument in Wijnaldum (gemeente Harlingen) is opgericht ter nagedachtenis aan vijf dorpsgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog of bij de strijd in het voormalige Nederlands-Indië zijn omgekomen.

De namen van de vijf slachtoffers luiden:

Jelle van Dijk, Bram Faber, Dirk Miedema, Schelte van der Molen en Sieds Schaafstra.

Schelte van der Molen en Jelle van Dijk sneuvelden in mei 1940. Dirk Miedema, Sieds Schaafstra en Bram Faber kwamen om in de periode 1946 -1949 in het voormalige Nederlands-Indië.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1990 door burgemeester mr. ing. Berend Jansema van Harlingen, ter gelegenheid van de 45ste herdenking van de bevrijding. Bij de plechtigheid waren aanwezig: nabestaanden van de slachtoffers, een grote vertegenwoordiging van college en raad en leden van Dorpsbelang Wijnaldum.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst nabij het Dorpshuis aan het S. Schaafstrapaed te Wijnaldum (gemeente Harlingen).

Bronnen

  • Gemeente Harlingen;
  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl;
  • Leeuwarder Courant van 5 mei 1990.

Voor meer informatie
Tekens aan de weg – Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

P.Faber | 11 sep 2018

Bram Faber was mijn oom. Ik heet Peter Bram Faber en ben naar hem vernoemd. Ik heb hem echter niet gekend want daar ben ik te jong voor. Ik ben van 1957. Ik ben wel op zoek naar meer informatie. Binnen de familie is alles verloren gegaan.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents