Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Adopteer dit monument.

Eastermar, 'Monument voor Poolse Vliegers' (foto: Esmiralda Poelman)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor Poolse Vliegers' in Eastermar (Oostermeer) (gemeente Tytsjerksteradiel) is een zwart marmeren gedenksteen met aan de voet natuurstenen gedenkplaten.

Tekst
De tekst op het gedenkteken luidt:

'ZA WASZQ I NASZQ WOLNOSC
VOOR UWE EN ONZE VRIJHEID
IN MEMORIAM
F. OFF. NAV. E. LESISZ SGT. A/G B. KOZLOWSKI
SGT. A/B H. GZELL F.S.W. OP/AG. A. KOWALSKI
POOLSE VLIEGERS R.A.F. NEERGESTORT
OP 3-2-1943 NABIJ OOSTERMEER'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor Poolse Vliegers' in Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel) is opgericht ter nagedachtenis aan de vier vliegers die zijn omgekomen toen hun bommenwerper op 3 februari 1943 nabij Eastermar neerstortte.

De namen van de vier slachtoffers luiden:

H. Gzell, A. Kowalski, B. Kozlowski en E. Lesisz.

Op de avond van 3 februari 1943 vertrokken 263 bommenwerpers van de Royal Air Force naar Hamburg, waarvan er zeventien niet terugkeerden. Boven Nederland werden tien machines naar beneden gehaald. De Wellington MK III Z1392 - SM - O (for Orange) van no. 1 Group van de Royal Air Force Bomber Command was van de basis Lindholme opgestegen en werd door een nachtjager van de bezetter in brand geschoten. Het toestel stortte om 21.37 uur neer tussen Drogeham en Eastermar. Alleen sergeant Seredyn kon tijdig uit het toestel komen. Hij had een schouderverwonding en werd door de bezetter gevangen genomen. De overige bemanningsleden kwamen om en werden begraven op de N.H. begraafplaats te Oostermeer-Hoogzand. In mei 1962 werden de slachtoffers herbegraven op het Poolse ereveld in Breda.

Bronnen

  • Gemeente Tytsjerksteradiel:
  • Verzetsmuseum Friesland: www.verzetsmuseum.nl:
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht