Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Klaas Bokma
Onthulling: 4 mei 1995
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2016-2017 geadopteerd door OBS Thrimwalda.

Herdenking met de adoptieleerlingen (foto: Verzetsmuseum Friesland)

Het monument

Vorm en materiaal
Het grafmonument in Gytsjerk (Giekerk) (gemeente Tytsjerksteradiel) bestaat uit twee gebeeldhouwde karren, een viertal gebeeldhouwde dorre bomen en drie plaquettes. Op de linkerplaat is een kruis aangebracht en op de rechterplaat een kruis, een vredesduif met olijftak en een wereldbol.

Teksten
De tekst op de linkerplaat luidt:

'HIER RUST
ONZE LIEVELING
MARIA V.D. HEUIJ,
GEBOREN TE GENNEP
13-10-1944,
OVERL. TE GIEKERK
23-1-1945.

De tekst op de middenplaat luidt:

'1940 - 1945

OORLOG SLACHTOFFERT
LOUTER SLACHTOFFERS
DODE EN LEVENDE
LITTEKENS BLIJVEN

OORLOG NEEMT OFFER
LOUTER OFFERS
DOOD OF LEVEND
LITTEKENS BLIJVEN

VREDE VERGT OFFERS
LOUTER OFFERS
LITTEKENS BLIJVEN
LITTEKENS VERDWIJNEN

GENNEP GYTSJERK

4 MEI 1995'.

De tekst op de rechterplaat luidt:

'DE OUDSTE LEERLINGEN VAN DE BASISSCHOLEN ICHTUS
& THRIMWALDA DRAGEN DE ZORG VOOR DIT MONUMENT'.

Symboliek
De kunstenaar Klaas Bokma heeft voor twee karren gekozen, omdat dit het vervoermiddel was dat vaak werd gebruikt door evacués. De vier dorre bomen symboliseren de dood. Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het grafmonument in Gytsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel) is opgericht ter nagedachtenis aan Maria v/d Heuij.

Maria v/d Heuij was een van de zeventig evacués uit Arnhem en Limburg die op 22 januari 1945 in Gytsjerk arriveerden. Maria overleed een dag later, slechts enkele maanden oud. De barre omstandigheden tijdens de tocht waren haar noodlottig geworden.

Oprichting
De oprichting was een initiatief van de Vereniging voor Dorpsbelangen Gytsjerk, in samenwerking met de Kerkvoogdij van de N.H. Kerk en de beide basisscholen van het dorp.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1995.

Locatie
Het monument bevindt zich op de begraafplaats bij de N.H. kerk aan de Gytsjerkerhoeke te Gytsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel).

Bron

Gemeente Tytsjerksteradiel.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.