Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Damwâld (Damwoude) (gemeente Dantumadiel) is een houten kruis, geplaatst op een wit geverfde paal van beton.

Tekst
De tekst op het herdenkingskruis luidt:

'HIER VIELEN
HARM BROUWER & JAN KAPER

15 / 4
'45'.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Damwâld (gemeente Dantumadiel) is opgericht ter nagedachtenis aan twee leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten die hier op 15 april 1945 sneuvelden tijdens een vuurgevecht met de bezetter.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Harm Brouwer en Jan Kaper.

Harm Brouwer werd geboren op 5 maart 1922 in Twijzelerheide. Hij was melkventer in Zwaagwesteinde, het dorp waar een straat naar dit omgekomen lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten is vernoemd. Brouwer werd begraven op de N.H. begraafplaats in Zwaagwesteinde.

Jan Kaper werd geboren op 15 december 1921 in Utrecht. Hij was afkomstig uit Sint-Jacobiparochie en in het verzet bekend onder de bijnaam 'Blonde Jan'. Als marechaussee was Kaper ondergedoken in Akkerwoude (thans Damwâld), omdat hij al in 1943 door de bezetter staatsgevaarlijk was verklaard en werd gezocht. In zijn functie van politieman in Amsterdam moest hij joodse burgers arresteren, hetgeen hij weigerde. Kaper werd voor zijn diverse illegale activiteiten gearresteerd en gevangengezet in Amsterdam. Vervolgens werd hij als dwangarbeider tewerkgesteld op een schip. Toen hij wist te ontsnappen, is hij in Akkerwoude ondergedoken, waar hij lid werd van de Knokploeg. In september 1944 sloot hij zich aan bij de gevechtsploegen van de gemeente Dantumadiel, waarvan hij groepscommandant werd. Jan Kaper werd begraven op de Algemene begraafplaats in Sint-Jacobiparochie.

Onthulling
Het monument werd kort na de bevrijding in 1945 geplaatst. Het monument werd gemaakt door kameraden van Harm Brouwer en Jan Kaper uit de Binnenlandse Strijdkrachten.

Oorlogsslachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Bronnen

  • Gemeente Dantumadiel;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg – Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents