Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door ZML De Wingerd.

Damwâld, verzetsmonument (foto: Martin de Graaf)
Damwâld, verzetsmonument (foto: Martin de Graaf)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsmonument in Damwâld (Damwoude) (gemeente Dantumadiel) is een houten kruis, geplaatst op een wit geverfde paal van beton.

Tekst
De tekst op het herdenkingskruis luidt:

'HIER VIELEN
HARM BROUWER & JAN KAPER

15 / 4
'45'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Brouwer Harmen 05-03-1922 15-04-1945

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsmonument in Damwâld (gemeente Dantumadiel) is opgericht ter nagedachtenis aan twee leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten die hier op 15 april 1945 sneuvelden tijdens een vuurgevecht met de bezetter.

De namen van de twee slachtoffers luiden:

Harm Brouwer en Jan Kaper.

Harm Brouwer werd geboren op 5 maart 1922 in Twijzelerheide. Hij was melkventer in Zwaagwesteinde, het dorp waar een straat naar dit omgekomen lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten is vernoemd. Brouwer werd begraven op de N.H. begraafplaats in Zwaagwesteinde.

Jan Kaper werd geboren op 15 december 1921 in Utrecht. Hij was afkomstig uit Sint-Jacobiparochie en in het verzet bekend onder de bijnaam 'Blonde Jan'. Als marechaussee was Kaper ondergedoken in Akkerwoude (thans Damwâld), omdat hij al in 1943 door de bezetter staatsgevaarlijk was verklaard en werd gezocht. In zijn functie van politieman in Amsterdam moest hij joodse burgers arresteren, hetgeen hij weigerde. Kaper werd voor zijn diverse illegale activiteiten gearresteerd en gevangengezet in Amsterdam. Vervolgens werd hij als dwangarbeider tewerkgesteld op een schip. Toen hij wist te ontsnappen, is hij in Akkerwoude ondergedoken, waar hij lid werd van de Knokploeg. In september 1944 sloot hij zich aan bij de gevechtsploegen van de gemeente Dantumadiel, waarvan hij groepscommandant werd. Jan Kaper werd begraven op de Algemene begraafplaats in Sint-Jacobiparochie.

Onthulling
Het monument werd kort na de bevrijding in 1945 geplaatst. Het monument werd gemaakt door kameraden van Harm Brouwer en Jan Kaper uit de Binnenlandse Strijdkrachten.

Bronnen

  • Gemeente Dantumadiel;
  • Verzetsmuseum Friesland;
  • Tekens aan de weg - Tekens aan de wand van C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.