Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: David van Kampen (01-09-1939)
Onthulling: 4 mei 1985
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door CBS de Fontein.

Damwâld, 'Gemeentelijk monument' (foto: Dhr. J. Peterson)
Damwâld, 'Gemeentelijk monument' (foto: Dhr. J. Peterson)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Gemeentelijk monument' in Damwâld (Damwoude) (gemeente Dantumadiel) is een in hardsteen uitgevoerde beeldengroep van een gezin. De vrouwen- en mannenfiguur omarmen elkaar op troostende wijze. Het kind heeft bloemen in haar handen. De beeldengroep is geplaatst op een gemetseld voetstuk.

Tekst
De tekst op het monument is van Freark Dam:

'WANT FRIJHEID
IS KAR DWAAN
TUSKEN GOED EN
KWEA EN DÊR
FOAR STEAN
EN DÊR AS 'T
MOAT
FOAR FALLE'.

Symboliek
De vader symboliseert het verleden. Hij heeft zijn blik gericht op De Falom (De Valom), waar in januari 1945 een schietpartij tussen de bezetter en het verzet plaatsvond, met rampzalige gevolgen. Het meisje met de bloemen symboliseert de toekomst. Tussen de vader en het kind staat de zorgzame moeder.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Gemeentelijk monument' herinnert de inwoners van Damwâld (gemeente Dantumadiel) aan het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft voortgebracht. Met het gedenkteken worden alle burgers en militairen herdacht die waar ook ter wereld zijn omgekomen door oorlogsgeweld.

De beeldengroep verwijst naar een fusillade. De mannenfiguur heeft zijn blik gericht op De Valom, waar in januari 1945 een schietpartij tussen de bezetter en het verzet plaatsvond. Als represaillemaatregel heeft de bezetter 20 gevangenen uit de strafgevangenis van Groningen gefusilleerd.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht ter gelegenheid van de 49e herdenking van de bevrijding.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1985 door burgemeester J.M. Maris, samen met een oud-verzetsstrijder.

Locatie
Het monument bevindt zich in het plantsoen tegenover het oude gemeentehuis op de hoek Haadwei/Foarwei te Damwâld (Damwoude) (Gemeente Dantumadiel).

Bronnen


Voor meer informatie
Tekens aan de weg - Tekens aan de wand, C. Reitsma (Leeuwarden, 1980). ISBN 9033020009.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht