Adopteer een monument

Herdachte groepen: Allen
Ontwerper: H. Sutterland
Onthulling: 5 mei 1947
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door G.B.S. Kleurrijk.

Waddinxveen, 'De poort der bevrijding' (foto : B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De poort der bevrijding' in Waddinxveen is een obelisk, geplaatst op een cirkelvormig plateau. Achter de zuil staat een muur. De zuil is 9 meter hoog en 80 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de obelisk luidt:

'VOOR HEN DIE VIELEN
- VAN HEN DIE BLEVEN'.

Restauratie
In 2007 is het monument gerestaureerd. In 2013 is door de gemeenteraad van gemeente Waddinxveen besloten het monument op te laten knappen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De poort der bevrijding' in Waddinxveen is opgericht ter nagedachtenis aan allen (burgers en militairen) die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog door oorlogshandelingen en terreur zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1947.

Bronnen

Voor meer informatie
‘Het dorp Waddinxveen in de oorlog 1940-1946’, Hans Geel, uitgave Burger boek.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht