Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers, Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Ontwerper: Cephas S. Stauthamer (1899-1983)
Onthulling: 4 mei 1951
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door Stichting Oranje-comite Lisse.
Dit monument is in schooljaar 2017-2018 geadopteerd door PCBS De Akker.

Lisse, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: Frans Woons) CC BY 3.0
Lisse, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: Frans Woons) CC BY 3.0
Lisse, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Lisse, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Lisse, 'Monument voor de Gevallenen' (foto: Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Monument voor de Gevallenen' in Lisse is een bronzen beeld van een zich oprichtende, naakte mannenfiguur die zijn armen in een afwerende houding boven zijn hoofd houdt. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het beeld is 1 meter 90 hoog, 77 centimeter breed en 73 centimeter diep. Voor de sculptuur is een natuurstenen gedenksteen geplaatst op een schuin oplopend voetstuk.

Teksten
De tekst op het voetstuk van het beeld luidt:

'MET STEUN VAN
DE ALMACHTIGE
1940 - 1945'.

De tekst op de gedenksteen luidt:

'TER HERDENKING
GEVALLENEN
IN NEDERLANDS-INDIË

1945 1950'.

Symboliek
Het monument staat symbool voor de wederopstanding en voor de overgang van droefheid naar vreugde. Na jaren van onderdrukking en ellende hervindt Nederland zijn vrijheid en soevereiniteit. Het beeld symboliseert tevens het levende besef van een voortdurende worsteling. Om de democratie in stand te houden is waakzaamheid geboden.

Wijziging
De gedenksteen is in 2002 aan het monument toegevoegd.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Monument voor de Gevallenen' in Lisse is opgericht ter nagedachtenis aan alle medeburgers die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen. Tevens herinnert het aan twee Nederlandse militairen uit Lisse die tijdens de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de twee omgekomen militairen luiden:

J.J. Kortekaas en N.P. Obdam.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1951 door jhr. F.J.C.M. van Rijckevorssel (burgemeester van Lisse tijdens de oorlogsjaren).

Locatie
Het monument is geplaatst op de hoek Oranjelaan/Heereweg in Lisse.

Bronnen

  • Gemeente Lisse;
  • Ons Weekblad van 11 mei 1951;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht