Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Onthulling: 1945
Adopteer dit monument.

Naaldwijk, monument voor Marcelis van Bemmel (Foto: Jacques Zuiderwijk)
Marcelis van Bemmel (Bron: Jacques Zuiderwijk)
Naaldwijk, monument voor Marcelis van Bemmel (Foto: Jacques Zuiderwijk)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument voor Marcelis van Bemmel in Naaldwijk (gemeente Westland) is een plaquette van natuursteen. De gedenkplaat is 85 centimeter breed en 55 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'IN DANKBAARHEID GEWIJD
DOOR DE BURGERS DER
GEMEENTE MONSTER
AAN DE NAGEDACHTENIS VAN
MARCELIS VAN BEMMEL
CHEF DER POLITIE
GEVALLEN VOOR KONINGIN EN VADERLAND
2 JULI 1942'.

Wijziging
Het monument is onthuld aan de buitenmuur van het toenmalige bureau van politie Dr. v.d. Brinkstraat 50 te Monster en werd geplaatst nabij de ingang van het politiebureau. Toen dit bureau werd afgestoten werd de gedenkplaat geplaatst in de hal van het politiebureau aan de Verdilaan in Monster. Dit gebouw is als politiebureau voor het publiek vervolgens gesloten waarna de gedenkplaat van Monster naar Naaldwijk werd verplaatst.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument voor Marcelis van Bemmel in Naaldwijk (gemeente Westland) is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsman, die op 2 juli 1942 door oorlogsgeweld is omgekomen.

Marcelis van Bemmel, hoofdagent van de Monterse gemeentepolitie, was de contactpersoon voor de Ordedienst (O.D.), een van de verzetsorganisaties die in het Westland was opgericht. De groep verleende hulp aan onderduikers door hen onder te brengen op schuiladressen en te voorzien van bonkaarten, persoonsbewijzen en voedsel. Ook waren zij contactpersonen voor uit Engeland gedropte geheime agenten.

Door openlijk voor zijn afkeer tegen de bezetter uit te komen heeft Van Bemmel grote risico's gelopen. Tijdens de oorlog hebben Van Bemmel en zijn zoon een gedeserteerd lid van de semi-militaire arbeidsdienst in huis genomen. Alle inspanningen voor deze onderduiker werden hen echter noodlottig. 'Jan Jansen' (zoals de onderduiker uit veiligheidsoverwegingen werd genoemd) bleek een verrader te zijn.

Van Bemmel sr. werd (waarschijnlijk) gearresteerd op 25 juni 1942 en in de vroege ochtend van 2 juli op de Waalsdorpervlakte in Scheveningen door de bezetter gefusilleerd. Van Bemmel jr. werd op 3 juli 1942 gearresteerd en weggevoerd naar het Beierse concentratiekamp Dachau. Daar is hij aan uitputting overleden.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1945 of 1946.

Locatie
Het monument bevindt zich in het politiebureau aan de Vierschaar in Naaldwijk (gemeente Westland).

Bronnen

  • Gemeente Westland;
  • De heer Peter Groenhout.

Voor meer informatie
Monster, Poeldijk en Ter Heijde 1940/45 van Bert Moor.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht