Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Aert Rietbroek (1929-1985)
Onthulling: 1 november 1957
Adopteer dit monument.

Amsterdam, monument bij het st. Ignatiusgymnasium (foto: Tine Muller)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het st. Ignatiusgymnasium te Amsterdam is een uit Franse kalksteen (savonnières) vervaardigd reliëf van vier in elkaar verstrengelde mensenfiguren. Het reliëf is 1 meter 30 hoog, 2 meter 4 breed en 30 centimeter diep.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij het st. Ignatiusgymnasium te Amsterdam herinnert aan het feit dat in het schoolgebouw dat hier vroeger stond een tweede afdeling van de SS ('Zentralstelle für jüdische Auswanderung') was gevestigd, onder leiding van F.H. Aus der Fünten.

Het schoolgebouw van de Christelijke HBS diende tijdens de eerste bezettingsjaren als verzamelpunt voor joden. Na de razzia's in de Jodenhoek en Amsterdam-Zuid werden de joodse arrestanten naar dit schoolgebouw gebracht. Hiervandaan werden zij met een tram in de Van Beethovenstraat naar het Centraal Station gebracht voor deportatie naar het doorgangskamp Westerbork in Drenthe. Vervolgens werden zij naar vernietigingskampen gedeporteerd. In de zomer van 1942 nam de Hollandsche Schouwburg deze rol over. In het schoolgebouw werden slechts nog administratieve functies en archieftaken vervuld.

Op 26 november 1944 raakte het schoolgebouw om 14.00 uur zwaar beschadigd tijdens een geallieerd bombardement. Doelwit was eigenlijk de voormalige Gemeentelijke Meisjes-HBS aan de Euterpestraat (thans Gerrit van der Veenstraat). Hier was namelijk de Sicherheitsdienst, onder leiding van Willi Lages, gevestigd. Deze school liep echter weinig schade op. Bij het bombardement kwamen 54 burgers om het leven en werden meer dan veertig huizen vernield. Vier bezetters raakten dodelijk getroffen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 november 1957.

Locatie
Het monument is bevestigd op de blinde muur aan de zijde van de Rubensstraat van het st. Ignatiusgymnasium, gevestigd in de Jan van Eijckstraat te Amsterdam.

Bronnen

  • Mevrouw Tine Muller uit Amsterdam;
  • Krantenartikel in Het Parool van 4 mei 1983.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

Christiaan | 28 april 2020

Het spijt me

Anna | 28 april 2020

Beste mensen, Ik kan me niet voorstellen hoeveel lijd en verdriet dit heeft veroorzaakt. Ik hoop u op deze manier te kunnen steunen