Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij het st. Ignatiusgymnasium te Amsterdam is een uit Franse kalksteen (savonnières) vervaardigd reliëf van vier in elkaar verstrengelde mensenfiguren. Het reliëf is 1 meter 30 hoog, 2 meter 4 breed en 30 centimeter diep.

De geschiedenis

Het monument bij het st. Ignatiusgymnasium te Amsterdam herinnert aan het feit dat in het schoolgebouw dat hier vroeger stond een tweede afdeling van de SS (‘Zentralstelle für jüdische Auswanderung’) was gevestigd, onder leiding van F.H. Aus der Fünten.

Het schoolgebouw van de Christelijke HBS diende tijdens de eerste bezettingsjaren als verzamelpunt voor joden. Na de razzia’s in de Jodenhoek en Amsterdam-Zuid werden de joodse arrestanten naar dit schoolgebouw gebracht. Hiervandaan werden zij met een tram in de Van Beethovenstraat naar het Centraal Station gebracht voor deportatie naar het doorgangskamp Westerbork in Drenthe. Vervolgens werden zij naar vernietigingskampen gedeporteerd. In de zomer van 1942 nam de Hollandsche Schouwburg deze rol over. In het schoolgebouw werden slechts nog administratieve functies en archieftaken vervuld.

Op 26 november 1944 raakte het schoolgebouw om 14.00 uur zwaar beschadigd tijdens een geallieerd bombardement. Doelwit was eigenlijk de voormalige Gemeentelijke Meisjes-HBS aan de Euterpestraat (thans Gerrit van der Veenstraat). Hier was namelijk de Sicherheitsdienst, onder leiding van Willi Lages, gevestigd. Deze school liep echter weinig schade op. Bij het bombardement kwamen 54 burgers om het leven en werden meer dan veertig huizen vernield. Vier bezetters raakten dodelijk getroffen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 1 november 1957.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is bevestigd op de blinde muur aan de zijde van de Rubensstraat van het st. Ignatiusgymnasium, gevestigd in de Jan van Eijckstraat te Amsterdam.

Bronnen

  • Mevrouw Tine Muller uit Amsterdam;
  • Krantenartikel in Het Parool van 4 mei 1983.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents