Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. na 1945
Onthulling: 17 april 1996
Adopteer dit monument.

Monster, 'Indië-monument' (foto: Jacques Zuiderwijk)

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Indië-monument' in Monster (gemeente Westland) is een ingemetselde plaquette van natuursteen met het logo 'Burgerlijk insigne van het Ereteken van Orde en Vrede' (de 'demobilisatiespeld'). De gedenkplaat is 50 centimeter breed en 50 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'TER HERINNERING
AAN HEN DIE VIELEN
-WAAR OOK TER WERELD-
NA 5 MEI 1945'.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Achternaam Voornamen Geboren Overleden
Haaring Johannes 11-04-1927 10-04-1949
Hoeven Jacobus Theodorus 30-05-1936 16-01-1958
Hout Gerrit 27-11-1927 01-03-1949

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het 'Indië-monument' in Monster (gemeente Westland) is opgericht ter nagedachtenis aan zes medeburgers die als militair in het voormalig Nederlands-Indië zijn gesneuveld.

De namen van de zes slachtoffers luiden:

J.Th. van der Hoeven (Biak, 16-01-1958), G. van der Hout (Djokjakarta, 01-03-1949), G. Kemeling (Pakanbaroe, 24-08-1945), J. Kooper (Tukbugel, 29-08-1947), J. van der Meer (Modjasari, 28-05-1949) en C.J. van Sprosen (Kabandjahé, 19-10-1947).

Oprichting
De gedenkplaat is geplaatst op initiatief van de Vereniging van Oud-Militairen Indiëgangers en de Veteranen Reünie Commissie Monster.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 april 1996 door burgemeester P.G.A. Captijn en nabestaanden van de omgekomen Indiëgangers.

Locatie
De plaquette is ingemetseld in de bestrating voor het oorlogsmonument op de hoek Larixlaan/Van Bemmellaan in Monster (gemeente Westland).

Bronnen

  • Gemeente Westland;
  • Monumenten/gedenktekens in de provincie Zuid-Holland voor overleden militairen in het voormalig Nederlands-Indië en Nieuw Guinea in de periode 1945-1962, uitgegeven door de Verenigingen Oud Militairen Indië- en Nieuw-Guineagangers Zuid-Holland Noord en Zuid-Holland Zuid.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht