Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Allen
Ontwerper: Jan Wolkers (1925-2007)
Onthulling: 16 april 1993
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door OBS De Horizon.

Doesburg, vredesmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Doesburg, vredesmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het vredesmonument in Doesburg bestaat uit twee glazen opgaande kolommen, geplaatst op een voetstuk van hardsteen. Aan de kolommen zijn gestileerde vleugels van glas bevestigd. Voor het voetstuk ligt in een kelder een klok met de 'gapende muil' naar boven gericht. De kelder is bedekt met een glasplaat. Het monument is 3 meter 50 hoog, 2 meter breed en 3 meter diep.

Tekst
De tekst op het monument luidt:

'TOEN DE KLOK ZWEEG
VERSCHENEN DE VOGELS
VAN DE VRIJHEID'.

Symboliek
Met het gedenkteken wilde ontwerper Jan Wolkers uitdrukking geven aan 'de wanhopige roep om hulp in de verstomde muil van de klok'. De glazen kolommen met vleugels symboliseren de vrijheid: 'de vliegtuigen van de bevrijders, maar ook de duiven als vredessymbool'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het vredesmonument herinnert de inwoners van Doesburg aan de Tweede Wereldoorlog en de zinloze verwoestingen (van mensenlevens, gebouwen, goederen en idealen) die de strijd heeft veroorzaakt.

Op 15 april 1945 blies de bezetter in Doesburg de toren van de Grote Kerk, de watertoren en de windmolen op. De volgende dag werd de stad bevrijd door Canadese militairen. Alleen de toren van de Grote Kerk werd herbouwd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 16 april 1993 door de Commissaris van de Koningin in Gelderland, dr. J.C. Terlouw.

Bron
Gemeente Doesburg.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht