Adopteer een monument

Herdachte groepen: Vervolgden Nederland
Ontwerper: Theo Renirie, Pieter Snijders
Onthulling: 14 april 2000
Adopteer dit monument.

Doesburg, plaquette op de gevel van de voormalige synagoge (foto: Frits van Echten)

Het monument

Vorm en materiaal
De plaquette op de gevel van de voormalige synagoge te Doesburg is uitgevoerd in brons. De plaat heeft de vorm van een opengeslagen Thorarol. Op de gedenkplaat is een afbeelding van een menora aangebracht. Het gedenkteken is 60 centimeter hoog en 90 centimeter breed.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'RUIM ZEVEN EEUWEN BESTOND ER EEN JOODSE GEMEENSCHAP IN DOESBURG.
VERSCHILLENDE HUIZEN IN DE STAD HEBBEN ALS SJOEL DIENST GEDAAN.
OP DEZE PLAATS WERD IN HET JAAR 1800 EEN NIEUWE SYNAGOGE GEBOUWD.
DEZE SYNAGOGE IS TOT DE TWEEDE WERELDOORLOG IN GEBRUIK GEBLEVEN.
DE JOODSE BEVOLKING VAN DOESBURG WERD TUSSEN 1940 EN 1945 NAAR
CONCENTRATIEKAMPEN WEGGEVOERD; SLECHTS EEN ENKELING OVERLEEFDE.
OP 15 APRIL 1945 WERD DE SYNAGOGE ERNSTIG BESCHADIGD DOOR HET
OPBLAZEN VAN DE MARTINITOREN EN IS IN 1953 AFGEBROKEN'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

De plaquette op de gevel van de voormalige synagoge te Doesburg herinnert de bezoeker aan het feit dat door de deportaties in de Tweede Wereldoorlog, door de bezetter een eind is gemaakt aan de eeuwenlange aanwezigheid van een joodse gemeenschap in het dorp.

Doesburg heeft ruim zeven eeuwen een joodse gemeenschap gehad. De bezetter heeft hier een drastisch einde aan gemaakt. Ook werd de synagoge, die in 1800 is gebouwd, in 1945 vernietigd.

Onthulling
Het monument is onthuld op 14 april 2000 door mevr. A. Denneboom-Meijers en mevr. M.R. Meijers (twee leden van de Doesburgse joodse gemeenschap die de oorlog overleefd hebben).

Locatie
De plaquette is aangebracht aan de zijgevel van de voormalige synagoge, thans de Nieuw Apostolische Kerk, in de Torensteeg te Doesburg.

Bronnen

  • Gemeente Doesburg;
  • Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Gelderland van H. Hamburger en J.C Regtien, met medewerking van Fr. van Echten (Bedum, Uitgeverij Profiel, 2005). ISBN 90 5294 333 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht