Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Kees Verkade (1941)
Onthulling: 17 oktober 2002
Adopteer dit monument.

Zandvoort, verzetsbeeld (foto: gemeente Zandvoort)
Onthulling door de heer Hazelhoff Roelfzema, 17 oktober 2002. (foto: gemeente Zandvoort)

Het monument

Vorm en materiaal
Het verzetsbeeld in Zandvoort is uitgevoerd in brons. Een staande, naakte mannenfiguur houdt zijn rechterarm als teken van verzet gebogen voor zijn borst. Zijn linkerarm houdt hij gestrekt naast zich. Het beeld is geplaatst op een voetstuk. Op enkele meters achter het beeld is een laag gebogen stenen muurtje geplaatst. Het beeld is 1 meter 80 hoog.

Tekst
De tekst op het muurtje luidt:

'VERZET - VRIJHEID - TOEKOMST.'

Symboliek
De drie woorden op het monument duiden aan dat het beeld er niet alleen staat voor de verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog, maar is bedoeld voor alle daden van verzet in het verleden, heden en in de toekomst.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het verzetsbeeld in Zandvoort is opgericht ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de bezetter hebben gestreden. Het gedenkteken verwijst naar alle daden van verzet, zowel in het verleden, in het heden als in de toekomst.

Oprichting
De aanleiding voor oprichting van het monument was de bouw van de nieuwe wijk Park Duijnwijk.

Onthulling
Het monument is onthuld op 17 oktober 2002 door de heer Erik Hazelhoff Roelfzema, de 'Soldaat van Oranje'. In de winter van 1942 landde Hazelhoff Roelfzema bij een temperatuur van min 17 graden op het Zandvoortse strand. Tevens aanwezig bij de onthulling waren vertegenwoordigers van het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) en het Instituut Clingendael, evenals bewoners van Park Duijnwijk, diverse betrokkenen en andere belangstellenden. Voorafgaand aan de onthulling werd een symposium gehouden over de vraag hoe verzet in de toekomst eruit zal zien.

Locatie
Het monument is geplaatst op het Verzetsplein in Park Duijnwijk te Zandvoort.

Bronnen

  • Gemeente Zandvoort;
  • De Telegraaf van 18 oktober 2002.
Voor meer informatie
De website van de Gemeente Zandvoort.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht

Leg een bloem bij dit monument

In verband met het coronavirus wordt het aangeraden om thuis te blijven. Om u toch de mogelijkheid te geven bloemen te leggen bij het monument in uw buurt kunt u dat via deze website doen.

Bloemen

International Police Association, Nederland | 1 mei 2020

International Police Association, chapter Amsterdam Noord-Holland, staat stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en iedereen die gevallen is voor het Vaderland sinds 1945.