Adopteer een monument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers
Ontwerper: Mari S. Andriessen (1897-1979), Theo H. Mulder
Onthulling: 4 mei 1961
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Dr. Jac. P. Thijsseschool.

Den Burg, 'De Goede Herder' (foto: Nine Nooter)
Den Burg, 'De Goede Herder' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Den Burg, 'De Goede Herder' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Den Burg, 'De Goede Herder' (foto: Nine Nooter)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Goede Herder' in Den Burg (gemeente Texel) is een bronzen beeld van een herder die zich ontfermt over een onschuldig lam in nood. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van platen muschelkalksteen. Aan weerszijden van het beeld is een gedenkplaat van natuursteen geplaatst. Het gedenkteken is 1 meter 50 hoog. Het voetstuk is 1 meter 20 hoog, 1 meter 10 breed en 75 centimeter diep.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'AL GING IK OOK IN HET DAL
VAN DE SCHADUW DES DOODS
IK ZOU GEEN KWAAD VREZEN
WANT GIJ ZIJT MIJN HERDER'.

Op de twee gedenkplaten zijn de namen van 142 Texelse oorlogsslachtoffers aangebracht. De platen zijn in 1988 aan het monument toegevoegd.

Symboliek
Het monument symboliseert 'de onschuld van het lam in nood, het zoeken van bescherming bij de herder en het uiteindelijk vinden van bevrijding der verschrikking in de dood'. De oorlogsslachtoffers op Texel waren voor het grootste deel geen verzetsmensen, maar onschuldige mensen die aan het oorlogsgeweld ten offer vielen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Goede Herder' in Den Burg (gemeente Texel) is opgericht ter nagedachtenis aan 142 Texelaars die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen zijn omgekomen.

Oprichting
De aanleiding voor de oprichting van het gedenkteken is 'ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog op Texel'.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1961 door mevrouw M. Jullens-Lenting en mevrouw A.W. Timmer-Witte (weduwen van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Texelaars). De onthulling vond plaats onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van vele organisaties en instellingen, een aantal weduwen en de toenmalige burgemeester De Koning.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kogerstraat te Den Burg (gemeente Texel).

Bronnen

  • Gemeente Texel;
  • Oorlogsmonumenten op Texel van J.A. van Es jr. (Texel, Gemeente Texel, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht