Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen
Ontwerper: H. Moerkerk (ontwerp), Firma Bogtmans (uitvoering)
Onthulling: 24 juni 1947
Adopteer dit monument.

Den Burg, gedenkraam in de R.K. kerk (foto: Gemeente Texel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het gedenkraam in de R.K. kerk van Den Burg (gemeente Texel) bestaat uit een driedelig glas-in-loodraam met in het midden een afbeelding van Sint-Jozef. De drie ramen hebben een rechthoekige vorm met daarbovenop een halve cirkel. Elk raam is 5 meter 50 hoog en 1 meter 20 breed.

Teksten
De teksten op het gedenkraam luiden:

  • Linksboven: '10 - 11 NOVEMBER 1944';
  • Rechtsboven: '14 - 30 MAART 1945';
  • Onderaan: 'UIT DANKBAARHEID VOOR JOZEFS ZORG'.

Symboliek
Op het raam is de heilige Jozef afgebeeld. Deze Jozef staat symbool voor de zorg die hij heeft gegeven.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het gedenkraam in de R.K. kerk van Den Burg (gemeente Texel) is opgericht uit dankbaarheid aan Sint-Jozef voor de behouden terugkeer van de ongeveer 800 mannen en jongens die tussen de periode van 10-11 november 1944 en 14-30 maart 1945 door de bezetter werden gedeporteerd naar Assen.

De eerste zondag na de wegvoering werd door pastoor J.Th.A.M. Gussenhoven de heilige Jozef in gebed aangeroepen. Gevraagd werd deze Texelaren weer spoedig bij hun familie te laten terugkeren.

Een lijst met namen van de gedeporteerden, opgesteld door Dirk Lemstra, is in te zien bij de Historische Vereniging Texel.

Oprichting
Als gevolg van het bombardement tijdens de aprildagen van 1945 werd behalve schade aan verschillende kleinere ramen ook een groot driedelig raam geheel verwoest. Het geplaatste raam is een geschenk van de gedeporteerde mannen en jongens.

Onthulling
Op 24 juni 1947 is in de R.K. kerk een nieuw glas-in-loodraam aangebracht.

De R.K. Parochiegemeenschap Texel draagt de zorg voor het onderhoud van het monument.

Bronnen

  • Gemeente Texel;
  • Oorlogsmonumenten op Texel van J.A. van Es jr. (Texel, Gemeente Texel, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht