Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Bram van Dijk (boek), Gemeente Texel (prieel)
Adopteer dit monument.

Den Burg, 'Het verhaal achter de grafsteen' (foto: Gemeente Texel)

Het monument

Vorm en materiaal
'Het verhaal achter de grafsteen' in Den Burg (gemeente Texel) is een boekje van Bram van Dijk, tentoongesteld in een prieel. Het gebouwtje heeft een fundering van hardsteen, met daarop een eenvoudige houten constructie op vier pilaren. Het puntdak is bedekt met keramische dakpannen. In het midden ligt op een voetstuk het boekwerk. Voor het prieel ligt een gedenkplaat. Het prieel is 4 meter 25 hoog, 2 meter 70 breed en 2 meter 70 diep.

Tekst
De tekst op de gedenkplaat luidt:

'TEGEN DE ACHTERWAND VAN HET GEBOUWTJE
IS EEN PLAAT GEMAAKT MET DAAROP
EEN SAMENVATTING VAN HET VERLOOP
VAN DE OORLOG OP TEXEL'.

In het boek Het verhaal achter de grafsteen staan de gegevens van 123 van de in totaal 167 gesneuvelde militairen die op het Gemenebest-gedeelte van de Algemene begraafplaats van Den Burg begraven liggen.

Informatie van de Oorlogsgravenstichting over slachtoffers

Op dit moment is dit monument nog niet gekoppeld aan personen uit het bestand van de Oorlogsgravenstichting.

Weet u of er op dit monument een naam voorkomt die ook bij de Oorlogsgravenstichting bekend is? Ga dan naar de website van de Oorlogsgravenstichting, zoek de persoon in de database en koppel dit monument aan deze persoon. U moet hiervoor wel een account aanmaken bij de Oorlogsgravenstichting. Na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

'Het verhaal achter de grafsteen' herinnert de inwoners van Den Burg (gemeente Texel) aan het Britse Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op of nabij Texel gesneuveld zijn. Zij liggen begraven op het Britse ereveld dat deel uitmaakt van de Algemene begraafplaats van Den Burg.

Bram van Dijk heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de achtergrond van deze gesneuvelde militairen. Het waren merendeels bemanningsleden van geallieerde bommenwerpers uit Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, die op of nabij Texel werden neergeschoten of op het eiland aanspoelden. Van de in totaal 167 gesneuvelde militairen zijn 44 niet geïdentificeerd.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kogerstraat te Den Burg (gemeente Texel).

Bronnen

  • Gemeente Texel;
  • Oorlogsmonumenten op Texel van J.A. van Es jr. (Texel, Gemeente Texel, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht