Adopteer een monument

Herdachte groepen: Geallieerde militairen
Ontwerper: Sir Reginald Blomfield (ontwerp Offerkruis)
Onthulling: 1955
Adopteer dit monument.
Dit monument is in schooljaar 2018-2019 geadopteerd door Basisschool De Fontein.

Den Burg, Brits ereveld (foto: Gemeente Texel)
Den Burg, Brits ereveld (foto: Gemeente Texel)

Het monument

Vorm en materiaal
Het Britse ereveld in Den Burg (gemeente Texel) herbergt de graven van 167 gesneuvelde militairen. Bij elk graf is een identieke zerk van Portland natuursteen geplaatst met in reliëf een embleem en een kruis. Tussen de grafstenen bevinden zich open plekken. Dit zijn de plaatsen waar onbekende soldaten rusten. Voor de graven staat het 'Cross of Sacrifice', vervaardigd uit Portland natuursteen. Op het kruis is een bronzen zwaard aangebracht. Het is een standaard kruis van de Commonwealth War Graves Commission, van het type A1 (voor 40 tot 250 graven). Het kruis is 4 meter 43 hoog, de oppervlakte is 2 meter 67 bij 2 meter 86.

De inrichting van Britse erevelden is uniform in alle 140 landen waar de Commonwealth War Graves Commission verantwoordelijk is voor het onderhoud van de oorlogsgraven.

Symboliek
Het offerkruis staat symbool voor de geallieerde militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het Britse ereveld herinnert de inwoners van Den Burg (gemeente Texel) aan 167 geallieerde militairen van het Brits Gemenebest die tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlands grondgebied zijn gesneuveld. Van de 167 militairen zijn er 123 geïdentificeerd.

Oprichting
Het kruis is in 1955 in opdracht van de Commonwealth War Graves Commission geplaatst. In Nederland bevinden zich in totaal zestien erevelden van het Britse Gemenebest.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats, gelegen aan de Kogerstraat te Den Burg (gemeente Texel).

Bronnen

  • Gemeente Texel;
  • Oorlogsmonumenten op Texel van J.A. van Es jr. (Texel, Gemeente Texel, 2002).

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht