Adopteer een monument

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen, Burgerslachtoffers
Ontwerper: Frans van der Burgt
Onthulling: 5 mei 1970
Adopteer dit monument.

Rosmalen, bevrijdingsmonument (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het bevrijdingsmonument in Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch) is een hardstenen zuil met in reliëf twee handen die een duif vrijlaten. De zuil is 2 meter 50 hoog.

Tekst
De tekst op de zuil luidt:

'OP 5 MEI 1970 IN HET
25 JAAR VAN ZIJN
HERKREGEN VRIJHEID
WIJDDE ROSMALEN DIT
MONUMENT IN DIEPE
DANKBAARHEID AAN
ZIJN EIGEN GEVALLENEN
EN AAN ZIJN VERRE
VRIENDEN EN HUN
GESNEUVELDEN DE
53 WELSH DIVISION
DIE OP 23 OKTOBER 1944
ROSMALEN VAN DE
WREDE DUITSE BE-
ZETTING BEVRIJDDE
EN HET CANADESE
LAKE SUPERIOR RE-
GIMENT DAT NOG
VIER MAANDEN HET
DORP VERDEDIGDE'.

Symboliek
De zuil symboliseert het opstijgen van de aarde en daardoor het bevrijd zijn. De duif staat symbool voor de vrede. Sinds Noach een duif liet uitvliegen om te verkennen of de wereld, na de grote vloed, weer bewoonbaar was, is de duif een symbool geworden voor goede tijdingen. Met goede tijdingen wordt meestal het begin van de vrede bedoeld.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het bevrijdingsmonument herinnert de inwoners van Rosmalen (gemeente 's-Hertogenbosch) aan de bevrijding van hun dorp op 23 oktober 1944 door de 53ste Welsh Divisie en het Canadese Lake Superior Regiment. Ook worden met het gedenkteken de medeburgers herdacht die tijdens de bezetting door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Onthulling
Het monument is onthuld op 5 mei 1970 door burgemeester J.C. Molenaar en zijn echtgenote, ter gelegenheid van de 25ste herdenking van de bevrijding.

Locatie
Het bevrijdingsmonument staat aan de Schoolstraat nummer 16 te Rosmalen (gemeente 's Hertogenbosch).

Bronnen

  • Gemeente 's-Hertogenbosch;
  • Brabants Dagblad van 6 mei 1970.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht