Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het 'Joods Scholieren Monument' in 's-Hertogenbosch is een beeld van drie, dicht opeengedrongen kinderen met hun schooltas. Het beeld is geplaatst op een natuurstenen voetstuk. Het geheel is geplaatst op een in Jaumont en Petit Granit uitgevoerde tegelvloer in de vorm van een davidster. Op elke hoek van de ster is een driehoekig zitvlak van massief Jaumont aangebracht. Het voetstuk is 1 meter hoog. De zitvlakken zijn 35 centimeter hoog.

Tekst
De tekst op het voetstuk luidt:

'HET GEDROOMD LEVEN
ABRUPT VOORBIJ.'

De geschiedenis

Het 'Joods Scholieren Monument' in 's-Hertogenbosch is opgericht ter nagedachtenis aan de leerlingen en docenten van de joodse lagere school en het Joodsch Lyceum die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd en in concentratiekampen zijn omgebracht.

Op 16 augustus 1941 verordonneerde de bezetter dat alle scholen in Nederland een lijst moesten overleggen met de namen van de joodse leerlingen. De ouders kregen vervolgens te horen dat hun kinderen in het nieuwe schooljaar niet meer welkom waren.

Opvallend was de situatie op het Sint-Janslyceum. Op 11 september 1941 schreef rector J. Bauwens aan de secretaris van OMO in Tilburg: 'Hierbij deel ik U mede, dat geen Joodsche leerlingen voor het Sint-Janslyceum zijn ingeschreven of ingeschreven geweest,' terwijl volgens de gegevens op het Departement van Onderwijs in 's-Gravenhage op het lyceum vier joodse leerlingen zouden moeten zitten.

In Nederland is weinig verzet geweest tegen de verwijdering van joodse leerlingen. In het hele land werden negen joodse lycea voor voortgezet onderwijs opgericht. Op het Joodsch Lyceum in 's-Hertogenbosch werden alle kinderen uit de omgeving (Bommelerwaard, Eindhoven, Tilburg, Breda en Oss) ondergebracht. De school heeft slechts een paar maanden gefunctioneerd. In januari en februari van 1942 werden er 'wegens kolenschaarste' en de voortdurende kou geen lessen meer gegeven. In april 1943 zijn alle leerlingen en leerkrachten in Nederlandse kampen opgesloten, gedeporteerd of ondergedoken. Hierdoor hield de school formeel op te bestaan.

Oprichting
De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van Marijke Bus.

Onthulling
Het monument is onthuld op 28 april 1995, in het bijzijn van een aantal oud-leerlingen van het Joodsch Lyceum.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument is geplaatst in de Casinotuin te 's-Hertogenbosch, tegenover het gebouw waar het Joodsch Lyceum gevestigd was.

Bronnen

  • Gemeente 's-Hertogenbosch;
  • Brabants Dagblad van 28 april 1995;
  • Een monumentaal oorlogsverhaal – De Meierij tussen 1939 en 1945 in ruim 100 gedenktekens van Frans van Gaal, Jacques van Eekelen en Ruud Vermeer ('s-Hertogenbosch, Adr. Heinen Uitgevers, 2003). ISBN 90 7070 6539;
  • www.jhm.nl

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents