Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Steenhouwerij De Groot
Onthulling: 1941
Adopteer dit monument.

Schelluinen, monument aan de Berkenlaan (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument aan de Berkenlaan te Schelluinen (gemeente Molenlanden) is een pilaar van natuursteen. Aan de onderkant is een afbeelding van een laurierblad aangebracht. Het gedenkteken is 1 meter 30 hoog, 50 centimeter breed en 10 centimeter diep.

Tekst
De tekst op de pilaar luidt:

'OP DEZE PLAATS VIELEN ONZE KAMERADEN

W. mr. Th. VALK
D. pl. J. STEENBRUGGE
D. pl. J.H. SAVELKOOL

14 MEI 1940'.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument aan de Berkenlaan te Schelluinen (gemeente Molenlanden) is opgericht ter nagedachtenis aan de drie medeburgers die tijdens de mobilisatie in de meidagen van 1940 zijn gesneuveld in de strijd tegen de bezetter.

De namen van de drie slachtoffers luiden:

J.H. Savelkool, J. Steenbrugge en Th. Valk.

Onthulling
Het monument is onthuld in 1941.

Bronnen

  • Gemeente Molenlanden;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht