Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Nederlandse Volks Militie' in Rotterdam is een zuil van natuursteen.

De geschiedenis

Het monument 'Nederlandse Volks Militie' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan leden van de verzetsorganisatie die door de bezetter zijn gefusilleerd.

De Nederlandse Volks Militie (NVM) was een verzetsgroep met veel leden van de Communistische Partij. Maar ook niet-communisten participeerden in de sabotageacties. Onder meer werd de bioscoop Luxor (eigendom van het Duitse UFA-concern) twee keer in brand gestoken. Ook pleegden zij een bomaanslag op de spoorbaan tussen de stations Beurs en Delftse Poort. Als represaille heeft de bezetter toen vijf mannen uit het gijzelaarskamp St.-Michielsgestel gefusilleerd.

De leider van de NVM, de Rotterdammer Samuel Zacharias Dormits, hield op zijn onderduikadres in de Bijlwerffstraat een compleet ledenbestand van zijn organisatie bij. Dit had hij beter niet kunnen doen, want toen Dormits op 17 oktober 1942 werd gearresteerd, kostte het de Sicherheitspolizei weinig moeite andere leden op te sporen. De volgende dag werden meer dan 200 mannen en vrouwen opgepakt en naar de cellenbarakken in Scheveningen overgebracht. De meesten werden naar concentratiekampen gedeporteerd. In de loop van 1943 zijn 21 leden van de NVM gefusilleerd.

Oprichting
Het gedenkteken is opgericht in opdracht van Gils, fa. van Steenhouwerij.

Onthulling
Het monument is onthuld in april 1949.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats Crooswijk aan de Kerkhoflaan in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945, Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents