Adopteer een monument

Herdachte groepen: Verzet Nederland
Ontwerper: Kees Schrikker (1898-1993)
Onthulling: 4 mei 1950
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'Rotterdams Verzet' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)
Rotterdam, 'Rotterdams Verzet' (Foto: B. van Bohemen / NIOD)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Rotterdams Verzet' in Rotterdam is een uit Franse kalksteen vervaardigd beeld van een staande vrouwenfiguur. Tegenover het gedenkteken is de toegang van een hof waarin aan de lange zijde natuurstenen staan met de namen van 52 verzetsstrijders die hier begraven liggen.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'Rotterdams Verzet' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan 52 verzetsmensen uit de stad die in de strijd tegen de bezetter zijn omgekomen.

In het late najaar van 1944 en de eerste maanden van 1945 waren de geallieerden al ver gevorderd met hun opmars in de bezette gebieden. De bezetter reageerde met een golf van fusillades. Vele Nederlandse verzetsmensen werden omgebracht.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1950 door burgemeester P.J. Oud.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Crooswijk' (vak D), gelegen aan de Kerkhoflaan in Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht