Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945
Ontwerper: Cor van Kralingen (1908-1977)
Onthulling: 26 mei 1951
Adopteer dit monument.

Rotterdam, 'De Vallende Man' (foto: B. van Bohemen / NIOD)
Erehof Rotterdam (foto: D. Nicolas)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'De Vallende Man' in Rotterdam is een bronzen beeld van een achterovervallende, naakte mannenfiguur. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van Franse kalksteen. Op het voetstuk is een afbeelding van de Nederlandse leeuw aangebracht. Het beeld maakt onderdeel uit van een erehof met 102 grafstenen van gesneuvelde militairen.

Symboliek
'De Vallende Man' staat symbool voor allen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet om Nederland te bevrijden en daarbij zijn doodgeschoten, geëxecuteerd, vermoord of gestorven in een van de concentratiekampen. Het staat ook voor hen die omkwamen bij gevechten, ten gevolge van bombardementen of andere oorlogshandelingen.

Wijziging
In 1962 is een grafzerk bijgeplaatst ter nagedachtenis aan een marinier 3e klasse die in Nieuw Guinea is gesneuveld.

‘De Vallende Man’ van de Rotterdamse beeldhouwer Cor van Kralingen staat tevens op het militaire erehof op de Dordrachtse begraafplaats 'Essenhof' en bij de Nederlandse oorlogsgraven op de gemeentelijke begraafplaats ‘Duinhof’ in IJmuiden. Ook bevindt het beeld zich op de Nederlandse erevelden in in Engeland (Mill Hill), Noorwegen (Oslo), Frankrijk (Orry-la-Ville), Oostenrijk (Salzburg) en op de in Duitsland gelegen erevelden te Frankfurt am Main, Hamburg en Hannover.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument 'De Vallende Man' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de 102 Nederlandse militairen die bij de strijd in Rotterdam in de meidagen van 1940 vochten en daar of later in de oorlog zijn gesneuveld.

Het erehof bevindt zich op de plaats waar tijdens de bezetting omgekomen Duitse militairen begraven werden. Na de bevrijding hebben tewerkgestelde leden van de NSB dit graf moeten ruimen. De stoffelijke overschotten zijn overgebracht naar de Duitse oorlogsbegraafplaats in IJsselstein.

Oprichting
Het erehof is aangelegd in opdracht van de gemeente Rotterdam, in samenwerking met de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.

Onthulling
Het monument is onthuld op 26 mei 1951.

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Crooswijk' aan de Kerkhoflaan te Rotterdam.

Bronnen

  • Van De Zweth tot Zadkine - Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945 van Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X;
  • Sta een ogenblik stil... Monumentenboek 1940/1945 van Wim Ramaker en Ben van Bohemen. (Kampen, Uitgeversmaatschappij J.H. Kok Matrijs, 1980). ISBN 90 242 0185 3.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht