Naar overzicht
Naar overzicht
  • Het monument
  • Leg een bloem
  • Uw verhaal

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument 'Van Berkel' in Rotterdam is een erehof. Op de grond liggen meerdere grafzerken. Achter de zerken staat een gedenkmuur met in het midden een reliëf van een engel. Het reliëf is uitgevoerd in natuursteen ('Dolomiet').

Tekst
De tekst op de gedenkmuur luidt:

'TER NAGEDACHTENIS
AAN ONZE MEDEWERKERS
DIE OP 3 MAART 1943
HET LEVEN LIETEN

VAN BERKEL'S PATENT

ZIJ VIELEN BIJ HUN WERK
ALS SLACHTOFFERS VAN DEN OORLOG'.

Op de grafzerken zijn de namen van 28 burgerslachtoffers aangebracht.

Symboliek
De engel waakt over de burgerslachtoffers die hier begraven liggen.

De geschiedenis

Het monument 'Van Berkel' in Rotterdam is opgericht ter nagedachtenis aan 28 medewerkers van Van Berkel's Patent-Holland b.v. die tijdens hun werk in de fabriek aan de Keileweg door een Amerikaans bombardement zijn omgekomen. Van hen liggen achttien hier begraven.

Op 31 maart 1943 vergiste een groep van honderd bommenwerpers van de Amerikaanse 8th Air Force zich in zijn doel. In plaats van de Keilehaven en Merwehaven werd de dichtbevolkte wijk Tussendijken gebombardeerd. Daarbij kwamen 326 Rotterdammers om het leven.

Oprichting
Het grafhof is aangelegd in opdracht van de firma Van Berkel's Patent-Holland b.v.

Onthulling
Het monument is onthuld op 30 oktober 1943.

Oorlogsslachtoffers

Er zijn nog geen personen uit de database van de Oorlogsgravenstichting gekoppeld aan dit monument.

De Oorlogsgravenstichting heeft een database met namen en verhalen van oorlogsslachtoffers. Veel van deze slachtoffers worden herdacht door middel van een monument. Wilt u ons helpen om de namen en verhalen van slachtoffers te koppelen aan het monument waarop hun naam vermeld staat? Kijk dan op de website van de Oorlogsgravenstichting, ziet u in de database een naam die ook voorkomt op dit monument? Maak dan een account aan en koppel de persoon uit de database aan dit monument. Enkele dagen na de koppeling verschijnt de naam van het slachtoffer op deze pagina.

Meer informatie

Locatie
Het monument bevindt zich op de Algemene begraafplaats 'Crooswijk' aan de Kerkhoflaan te Rotterdam.

Bron
Van De Zweth tot Zadkine – Monumenten in Rotterdam die herinneren aan de jaren 1940-1945, Aad Wagenaar (Rotterdam, Centrum Beeldende Kunst, 1991). ISBN 90-5196-045-X.

Leg een bloem bij dit monument

Klik op onderstaande knop om een digitale bloem bij dit monument te leggen. Je kunt kiezen uit een rode gerbera, een witte roos of een blauwe Iris. Ook is het mogelijk om een persoonlijke boodschap toe te voegen. Nadat het formulier is verstuurd toont de bloem op deze pagina (vergeet niet om de pagina opnieuw te laden). 

Leg een bloem

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

caroline desloover | 03 jun 2020

Mijn opa François Desloover vader van 7 kinderen, 8ste op komst, overleed voor de ogen van zijn zoon Jan . De muur viel om op hem na het bombardement.


Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (zoals een correctie of aanvulling) doorgeven? Maak dan gebruik van de formulieren.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets anders melden? Kijk bij de veelgestelde vragen of stuur ons een bericht.

Tooltip contents