Adopteer een monument

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Ned. Kon. 1940-1945, Burgerslachtoffers, Verzet Nederland
Ontwerper: H. Clerx
Onthulling: 4 mei 1991
Adopteer dit monument.

Beegden, monument bij de Sint-Martinuskerk (Foto: Karin Peeters)
Beegden, monument bij de Sint-Martinuskerk (Foto: Karin Peeters)

Het monument

Vorm en materiaal
Het monument bij de Sint-Martinuskerk te Beegden (gemeente Maasgouw) bestaat uit vier kruisen van roestvrij staal. De kruisen staan op een veld van gebroken stenen, waarop tevens een donkerkleurige plaquette is bevestigd. Het geheel is geplaatst op een cirkelvormig voetstuk van rode baksteen. Het gedenkteken is 2 meter 50 hoog. De diameter is 1 meter 10.

Tekst
De tekst op de plaquette luidt:

'DE STILTE VAN EEN GRAF
KENT VELE GELUIDEN.'

Aan weerszijden van de tekst zijn de jaartallen '1940' en '1945' aangebracht.

Symboliek
Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Locatie niet correct? Geef een verbeterde locatie door.

De geschiedenis

Het monument bij de Sint-Martinuskerk herinnert de inwoners van Beegden (gemeente Maasgouw) aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid.

Onthulling
Het monument is onthuld op 4 mei 1991 door het kerkbestuur.

Locatie
Het monument is geplaatst bij de hoofdingang van de Sint-Martinuskerk, gevestigd aan de Kerkstraat in Beegden (gemeente Maasgouw).

Bron
Limburgse monumenten vertellen 1940-1945 van H.J. Mans en A.P.M. Cammaert. (Maastricht, Stichting Historische Reeks Maastricht, 1994). ISBN 90 70356 67 8.

Herdenking aanmelden

Op 4 mei vindt de Nationale Herdenking plaats en wordt er in heel Nederland herdacht. Daarnaast zijn er door het jaar heen herdenkingen waar specifieke groepen slachtoffers of bijzondere gebeurtenissen worden herdacht, zoals de Indiëherdenking op 15 augustus en de Nationale Holocaust Herdenking (laatste zondag van januari).
Wij brengen al deze herdenkingen onder in de herdenkingskalender. Alle herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties daarna in Nederland kunt u aanmelden.
Er is nog geen herdenking bij dit monument aangemeld. Dat kunt u hier doen.

Persoonlijke bijdragen van onze bezoekers

Heeft u een persoonlijk verhaal met betrekking tot dit monument en/of de geschiedenis waarnaar deze verwijst? Deel uw verhaal hier en help ons de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

Let op: wilt u een wijziging voor deze monumentpagina (bijvoorbeeld een correctie of aanvulling) doorgeven? Neem dan contact met ons op.

Heeft u een vraag of wilt u ons iets melden? Kijk bij de veel gestelde vragen of stuur ons een bericht