4meiOverlay

Agenda


Het onderzoeksproject naar rituelen is in 2016 van start gegaan en zal meerdere jaren in beslag nemen. Op deze pagina kunt u meer lezen over de activiteiten en (tussentijdse) resultaten van de onderzoekers en wat u de komende tijd kunt verwachten

Actueel


De Andere Blik, over het effect van herdenken op individuele verwerking – 9 mei, open voor publiek

Onderzoeker van het rituelenproject Bertine Verloop spreekt op woensdag 9 mei tijdens een avond over herdenken in de lezingencyclus De Andere Blik. Verloop bespreekt haar review over de mogelijke impact van herdenken op individuele verwerking van verlies en schokkende gebeurtenissen en het is mogelijk aansluitend met haar in debat te gaan of vragen te stellen. Andere sprekers deze avond zijn Irene Stengs en Rob van Ginkel, over de monumentalisering van de publieke ruimte. 

De studieverenigingen Kwakiutl en SEC organiseren de lezingenreeks De Andere Blik in samenwerking met leden van de academische staf van de Uva. Hierbij gaan antropologen en sociologen in debat over een interessant, aansprekend of controversieel onderwerp. De sprekers geven vanuit de verschillende disciplines hun kijk op een thema. Het thema van de aankomende lezingavond gaat over commemoration: de manier waarop een samenleving bepaalde gebeurtenissen herinnert. 

Evenement: De Andere Blik
Thema: Commemoration
Datum: Woensdag 9 mei 2018
Tijd: 17:00
Locatie: UvA Roeterseilandcomplex A/B/C

Waar wordt aan gewerkt?

Herdenkingstour

De onderzoekers bij dit project bezoeken regelmatig herdenkingen en vieringen. Hierover worden blogs geschreven die op deze site worden geplaatst, voorzien van de reacties van de organisatoren. 

Mapping the field

Onderzoekers Jorien Holsappel en Bob Erinkveld brengen de rituelen van herdenken en vieren in beeld. Welke rituelen worden waar gebruikt? Wie organiseert welke herdenking? Dit zogenoemde 0.0 onderzoek resulteert in een overzichtelijk databestand dat het beginpunt is voor andere deelstudies.

Herdenken na rampen

Jorien Holsappel en Ilse Raaijmakers brengen in kaart welke rituelen er bestaan rondom het herdenken van rampen. Na bijvoorbeeld terroristische aanslagen, natuurrampen en vliegtuigrampen gebruiken mensen allerlei rituelen om de ramp te herdenken. Deze rituelen lijken soms wel en soms niet op de rituelen rondom het herdenken van WO II. Wat kunnen we van elkaar leren? Daarover schrijven deze onderzoekers.  

Psychologische impact van herdenken

Hoe draagt herdenken bij aan het verwerken van een trauma? Er circuleren allerlei vermoedens maar eigenlijk weten we er weinig van. Psychologen Trudy Mooren en Bertine Verloop doen onderzoek naar deze vraag. Op de website staan artikelen gebaseerd op interviews met oorlogsgetroffenen. Daarnaast publiceren de onderzoekers over hun bevindingen in wetenschappelijke- en publiekstijdschriften. 

Volgende generaties

Kinderen en jongeren vormen de nieuwe generatie die het herdenken over neemt van de ouderen. Wat vinden jongeren van herdenken, wat wordt er gedaan om hen te betrekken bij herdenkingen en zijn er tips en trics om dit te doen? Lees meer over de achtergrond van dit onderzoek, dat wordt uitgevoerd door psychologen Bertine Verloop en Trudy Mooren.

Grand Cafés

De onderzoekers vinden het van groot belang om tijdens de duur van het project contact te houden met praktijkdeskundigen: zij die herdenkingen en vieringen organiseren en bijwonen. Om elkaar te blijven ontmoeten willen we in de loop van 2018 zogenaamde ‘Grand Cafés’ organiseren met aantrekkelijke sprekers en activiteiten.

Lees het eerste verslag van 17 februari 2018 (pdf, 500KB)

 

Afgerond  

Februari 2018

Eindrapport van een eerste oriëntatie op de manier waarop rituelen rond de Tweede Wereldoorlog op dit moment worden vormgeven. Het rapport is gepresenteerd op het eerste Grand Café. Lees het rapport hier.

November 2017

Presentatie Bob Erinkveld en Jorien Holsappel over eerste resultaten vragenlijst ‘Mapping the field’ voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei, Leerkloosterhotel Amersfoort.

Publicatie van Bertine Verloop over de ‘Kracht van herdenkingsrituelen’ voor Onderzoek uitgelicht.

September 2017

Enquêtes voor ‘Mapping the field’ verstuurd naar organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei.

Juli 2017

Publicatie van Bertine Verloop en Trudy Mooren, ‘Waar is herdenken goed voor?’ in Impact Magazine.

April 2017

Presentatie van Jorien Holsappel en Bertine Verloop over herdenken voor medewerkers van Arq Psychotrauma Expert Group

Februari 2017

Lancering website ‘Project Rituelen’.

Voormalig betrokken onderzoeker Laurie Faro gaf een presentatie over ‘Hoe betrek je kinderen bij een herdenking’ voor het Netwerk 1WO2.   

Januari 2017

Jorien Holsappel, Bertine Verloop en voormalig betrokken onderzoeker Larie Faro bezochten het symposium ‘Ritueel in tijden van angst’, georganiseerd door de Universiteit van Humanistiek.   

November 2016

Presentatie onderzoeksgroep voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei, Provinciehuis Haarlem.  

Oktober 2016

Presentatie van Renske Krimp, Ilse Raaijmakers en voormalig betrokken onderzoeker Larie Faro voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Tilburg, onderzoeksgroep ‘Ritual in Society’.   

Augustus 2016

Kick-off Project Rituelen