4meiOverlay

Agenda


Het project Rituelen is in 2016 van start gegaan en zal meerdere jaren in beslag nemen. Hier kunt u meer lezen over de activiteiten en resultaten van de onderzoekers en wat u de komende tijd kunt verwachten

Waar wordt aan gewerkt?


Herdenkingstour

De onderzoekers bij dit project bezoeken regelmatig herdenkingen en vieringen. Hierover worden blogs geschreven die op deze site worden geplaatst. Samen met de reacties van de organisatoren. 

Mapping the field

Onderzoekers Jorien Holsappel en Bob Erinkveld brengen de rituelen van herdenken en vieren in beeld. Welke rituelen worden waar gebruikt? Wie organiseert welke herdenking? Dit zogenoemde 0.0 onderzoek resulteert in een overzichtelijk databestand dat het beginpunt is voor andere deelstudies.

Herdenken na rampen

Jorien Holsappel en Ilse Raaijmakers brengen in kaart welke rituelen er bestaan rondom het herdenken van rampen. Na bijvoorbeeld terroristische aanslagen, natuurrampen en vliegtuigrampen gebruiken mensen allerlei rituelen om de ramp te herdenken. Deze rituelen lijken soms wel en soms niet op de rituelen rondom het herdenken van WO II. Wat kunnen we van elkaar leren? Daarover schrijven deze onderzoekers.  

Psychologische impact van herdenken

Hoe draagt herdenken bij aan het verwerken van een trauma? Er circuleren allerlei vermoedens maar eigenlijk weten we er weinig van. Psychologen Trudy Mooren en Bertine Verloop doen onderzoek naar deze vraag. Op de website zullen interviews met betrokkenen verschijnen en ze publiceren over hun bevindingen.  

Grand Cafés

De onderzoekers vinden het van groot belang om tijdens de duur van het project contact te houden met praktijkdeskundigen: zij die herdenkingen en vieringen organiseren en bijwonen. Om elkaar te blijven ontmoeten willen we in de loop van 2017 zogenaamde ‘Grand Cafés’ organiseren met aantrekkelijke sprekers en activiteiten.

Afgerond  

Februari 2017

Lancering website ‘Project Rituelen’.   

Februari 2017

Voormalig betrokken onderzoeker Laurie Faro gaf een presentatie over ‘Hoe betrek je kinderen bij een herdenking’ voor het Netwerk 1WO2.   

Januari 2017

Jorien Holsappel, Bertine Verloop voormalig betrokken onderzoeker Larie Faro bezochten het symposium ‘Ritueel in tijden van angst’, georganiseerd door de Universiteit van Humanistiek.   

November 2016

Presentatie onderzoeksgroep voor lokale organisatoren van herdenkingen en vieringen op 4 en 5 mei, Provinciehuis Haarlem.  

Oktober 2016

Presentatie van Renske Krimp, Ilse Raaijmakers en voormalig betrokken onderzoeker Larie Faro voor studenten en medewerkers van de Universiteit van Tilburg, onderzoeksgroep ‘Ritual in Society’.   

Augustus 2016

Kick-off Project Rituelen