4meiOverlay
Download alvast de handleiding!

Download alvast de handleiding!

Bij het project is een handleiding met lessen, werkbladen, oorkondes en praktische tips voor de herdenking verschenen.
Jan Terlouw, Jacques VriensVivian den Hollander en Lydia Rood hebben verhalen geschreven speciaal voor Adopteer een Monument. Deze verhalen zijn een mooie inleiding op het lesmateriaal. Een groot deel van het lesmateriaal is ook te downloaden.

Aanmelden

Wilt u met uw school een monument adopteren? U kunt zich voor deelname aan het project Adopteer een Monument hier aan melden.

Financiers

Het project Adopteer een Monument wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds en het Nationaal Fonds 4 en 5 mei.
 

vfonds

Oorlogsgraven

De Oorlogsgravenstichting beheert oorlogsgraven in Nederland en Nederlandse oorlogsgraven in het buitenland. De graven in Nederland kunnen door iedereen geadopteerd worden. Dit programma is te vergelijken met de adoptie van de Amerikaanse graven op de erebegraafplaats te Margraten. Scholen kunnen ook een graf adopteren en daarvoor heeft de Oorlogsgravenstichting de educatieve website www.eenlevenverloren.nl ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie op de website van Oorlogsgravenstichting

Over Adopteer een Monument


Wilt u ook met uw leerlingen uit groep 7 of 8 een herdenking houden? En ze zo meer te weten laten komen over de lokale oorlogsgeschiedenis? Adopteer een monument!  

Waarom meedoen?

Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject waarbij leerlingen van groep 7 en/of 8 een oorlogsmonument in hun eigen dorp of buurt ‘adopteren’. Kinderen leren door dit project meer over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. De leerlingen wonen - op een voor de school geschikt tijdstip - een herdenking bij het monument bij. Tijdens die herdenking leggen ze onder meer een bloemstuk bij het monument en dragen ze bijvoorbeeld gedichten voor. 

Het project bestaat al vanaf 1985 en was een initiatief van de Stichting Februari 1941. Lees hier meer over de geschiedenis van dit project.