4meiOverlay

Adopteer een monument in de praktijk


Al 1430 basisscholen hebben een monument in hun dorp of buurt geadopteerd. Leerlingen krijgen onderwijs over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en bijbehorende rituelen. De leerlingen wonen een herdenking bij het monument bij en dragen bijvoorbeeld hun zelfgeschreven gedichten voor.

Iedere school heeft ook de ruimte om op een eigen manier aandacht te besteden aan het monument. Zie bijvoorbeeld de scholen hieronder die al een monument adopteerden.

105e geboortedag Strang herdacht


Op zondag 1 december 2013 was het de 105de geboortedag van de in Hoevelaken gesneuvelde Schots-Canadese soldaat Walter Strang. Leerlingen uit groep 7 en 8 van CBS De Spreng hebben vrijdag 29 november 2013 dit bij zijn monument op Park Weldam herdacht.

>> Lees meer

De Oversteek


De Oversteek

Drie generaties aanwezig bij bijzondere Nijmeegse herdenking

Maar liefst 130 leerlingen uit groep 7 en nog hun ouders en ook militairen waren op 20 september aanwezig voor de herdenking op de Nijmeegse school De Oversteek. Herdacht werden de geallieerde soldaten die op 20 september 1944  via kleine canvasbootjes de rivier de Waal probeerden over te steken. Velen van hen vonden de dood.

>> Lees meer

Geadopteerd monument Den Dolder op RTV Utrecht


Basisschool De Kameleon uit Den Dolder heeft het monument Het Herdenkingskruis aan de Soestdijkerweg geadopteerd. RTV Utrecht heeft daar een mooi filmpje van gemaakt. In het filmpje dragen de kinderen van groep 8 het monument over aan de kinderen van groep 7. Er worden gedichten voorgelezen, kransen gelegd en het Wilhelmus gezongen.

Monument Het Herdenkingskruis aan de Soestdijkerweg is ook genomineerd voor de ‘Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonument: behoud, beheer en beleving’. Deze prijs wordt uitgereikt aan het oorlogsmonument dat het beste wordt onderhouden en wat nog het meest ‘leeft’ en wordt ‘beleefd’.    

De Liniecrosser leeft!


Het monument de Liniecrosser won eerder in 2012 een prijs voor meest levende oorlogsmonument van Noord-Brabant en deze naam wordt meteen al in ere gehouden. De twee basisscholen in Lage Zwaluwe, die het monument hebben geadopteerd, zijn maandag 22 oktober 2012 gestart met een speciaal lesprogramma over het monument de Liniecrosser.

>>Lees meer

VIVIAN DEN HOLLANDER LEEST VOOR IN GOUDA


Kinderboekenschrijfster schreef een verhaal voor Adopteer een Monument

Op maandag 23 april 2012 las Vivian den Hollander voor uit het verhaal ‘Het rode lint’ op de Plaswijckschool in Gouda waar ze zelf jaren lang les heeft gegeven. 

>>Lees meer

Groningse leerlingen overhandigen boekje


Stefan (12):‘We mogen de Tweede Wereldoorlog niet vergeten’.

‘Wat een grote raadzaal’, ‘heb je die schilderijen met die pruiken gezien?’ en ‘hoe werken de microfoons?’ Enthousiast en gespannen zijn de leerlingen van groep 8 van de Nassauschool op vrijdag 17 februari 2012. Ze zijn uitgenodigd om naar de raadszaal van het stadhuis in Groningen te komen. De kinderen hebben een belangrijke taak gekregen.  Ze mogen het boekje ‘Even stilstaan bij een Oorlogsmonument in de stad Groningen’ overhandigen aan de wethouder van Onderwijs mevrouw Elly Pastoor.

>>Lees meer

Lees verder