Voorjaarsbijeenkomst voor lokale organisatoren van herdenkingen en vieringen in Deventer

7 maart 2023

Op zaterdag 25 maart organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei een bijeenkomst voor organisatoren van lokale herdenkingen en vieringen. De bijeenkomst vindt plaats in Overijssel, de gastprovincie voor de start van de Nationale Viering van de Bevrijding 2023. Dieuwertje Blok, de spreker op de Dam tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei, levert een bijdrage aan het programma.

De bijeenkomst in de Deventer Schouwburg staat in het teken van de aankomende editie van 4 en 5 mei en wordt geopend door Andries Heidema, de commissaris van de Koning in de provincie Overijssel. Naast een tweegesprek tussen Dieuwertje Blok en dagvoorzitter Jeroen Overbeek, zal er een presentatie worden gegeven over de April-meistaking, een landelijke staking die in Hengelo in Overijssel begon en zich daarna verspreidde over heel Nederland. De bijeenkomst wordt afgesloten met een netwerklunch en een voorproefje van de Vrijheidssoep 2023.

Themajaar 2023
Het themajaar van dit jaar staat in het teken van de impact van oorlog op individuen, families en op de samenleving: Leven met oorlog. Binnen het programma besteden we hier aandacht aan door de deeluitkomsten van het Drie Generaties-onderzoek te presenteren en door een bijdrage van theatermaker en actrice Marijke Meems. Haar theatervoorstelling Lastpost en de nog uit te brengen podcast Vlaggen tot de helft laten zien hoe generaties duiding geven aan oorlogservaringen én hoe verschillende generaties betekenis geven aan herdenken.

Herdenkingskaart 2023
De voorjaarsbijeenkomst is ook het moment voor organisatoren van herdenkingen om de eigen herdenking aan te melden op de herdenkingskaart. Deze online kaart op 4en5mei.nl biedt een overzicht van herdenkingen die in 2023 plaatsvinden. Zo kunnen bezoekers van de website bekijken wanneer welke herdenkingen er bij hen in de buurt, of een andere plek van betekenis, plaatsvinden.

Aanmelden voor de bijeenkomst in Deventer kan tot en met vrijdag 17 maart. Heeft uw organisatie nog geen uitnodiging ontvangen? Maak dan gebruik van het volgende formulier.

Lees hier het verslag van deze bijeenkomst

Tooltip contents