Reactie Nationaal Comité 4 en 5 mei op oorlog in Oekraïne

28 februari 2022

De Russische invasie in Oekraïne heeft ons op harde wijze duidelijk gemaakt dat oorlog in Europa niet louter tot het verleden behoort. De gedachten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei gaan uit naar alle onschuldige mensen die op dit moment slachtoffer zijn van dit gewelddadige conflict. Het sterkt het comité in zijn opdracht om oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen.

In de afgelopen dagen stonden we stil bij de Februaristaking van 1941. Ook toen was duidelijk dat het ongelofelijk veel moed van mensen vraagt om in opstand te komen tegen en weerstand te bieden aan deze vormen van onrecht.
Dat er nu ook weer duizenden mensen wereldwijd de straat op gaan om zich uit te spreken tegen de oorlog, bevestigt de kracht van solidariteit en het belang van een open democratische samenleving. We leven mee met de inwoners van Oekraïne en staan ook stil bij de Russische burgers die de straat op gaan en demonstreren tegen de oorlog.

Eens te meer blijkt dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend zijn.
In aanloop naar de Nationale Herdenking op 4 mei en de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei zullen wij met betrokken organisaties, waaronder de lokale 4 en 5 mei comités en de Bevrijdingsfestivals, vorm en inhoud zoeken die passen bij de huidige ontwikkelingen. Stilstaan bij onze eigen vrijheid is onlosmakelijk verbonden met de vrijheid van anderen.

Tooltip contents