Miljoenen Europese mannen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog tewerkgesteld in Duitsland. Na thuiskomst werd er vaak nauwelijks over gesproken. In de vijfdelige podcastserie Gedwongen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het NIOD vertellen de laatste ooggetuigen over deze zogeheten Arbeitseinsatz. De trailer is hier te beluisteren, vanaf 9 november staat de eerste aflevering online.
Naar schatting hebben 500.000 tot 600.000 Nederlandse mannen tijdens de oorlog verplicht in Duitsland gewerkt. Opvallend is dat de verhalen van dwangarbeiders de afgelopen vijfenzeventig jaar weinig zijn belicht. De podcast laat getuigenissen horen en onderzoekt waarom het onderwerp dwangarbeid zo lang onbesproken is gebleven in het gesprek over de oorlog.
In de podcast spreekt radiomaker Tjitske Mussche met vijf mannen die tijdens de oorlog dwangarbeider zijn geweest: Ko Knuppelder, Ben Tesink, Wim Missel, Cor van Dijk en Pieter Bouma. In de negentig zijn ze inmiddels. Ze vertrokken als tiener en werden maanden- tot jarenlang tewerkgesteld. Zo werden ze volwassen in de snelkookpan van de oorlog. Voor welke dilemma’s kwamen ze te staan? En wat doet dwang met een mens? Elk van hen heeft een ander verhaal, maar samen vertegenwoordigt dit vijftal een breed spectrum aan oorlogsherinneringen en laat zien dat er niet een eenduidig, collectief gedeeld verhaal te vertellen is over deze periode.
De vijfdelige podcastserie is te beluisteren via de verschillende podcastkanalen en is onderdeel van een meerjarig onderzoeksproject over Nederlandse dwangarbeiders in Duitsland. Meer informatie over dit project lees je op deze pagina, tweedewereldoorlog.nl en NIOD.nl.