Organisatoren uit het hele land bijeen voor bijeenkomst over herdenken en vieren

25 november 2023

Vandaag vond de najaarseditie van de bijeenkomst voor lokale organisatoren van herdenkingen en vieringen plaats in Amersfoort. Aanvullend konden bezoekers deelnemen aan het Symposium 80 jaar vrijheid. Met 300 bezoekers werd de bijeenkomst druk bezocht door organisatoren en geïnteresseerden vanuit het hele land.

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort opende het congres met een verhaal over zijn familiegeschiedenis. NOS-presentator Jeroen Overbeek ging samen met hoofd Herdenken en Vieren Nienke Majoor in gesprek met lokale comités. Scouting Nederland hield een presentatie over het oorlogsverleden van de padvinderij. Ook werden er updates gegeven over de Vrijheidsmaaltijden en het lustrum 80-jaar vrijheid. Voor beide projecten werd een subsidieregeling van het vfonds gepresenteerd.

Na de lunch en informatiemarkt gingen deelnemers uiteen in verschillende werksessies die in het teken stonden van het betrekken van jongeren bij herdenkingen en vieringen, protocol en de invulling van het lustrum 80 jaar vrijheid.

In de middag werd het symposium 80 jaar vrijheid gehouden, waarin onder leiding van NIOD-onderzoekers Peter Romijn en Eveline Buchheim werd ingegaan op de vraag welk verhaal over de Tweede Wereldoorlog we tachtig jaar na dato willen doorvertellen aan de generaties na ons. In parallelsessies werd vervolgens gesproken over herinnering en erkenning, lokale herinneringen in een mondiale oorlog en de Koloniale Oorlog in Indonesië.

Tooltip contents