4meiOverlay
-->

15 augustus: Herdenking einde oorlog Zuidoost-Azië

23 juli 2013

Theatermaker en componist Diederik van Vleuten spreekt dit jaar bij de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in ZO-Azië. Voorafgaand aan de herdenking vindt een speciaal programma plaats in het World Forum met als thema 'De Japanse bezetting gezien door kinderogen'. Publicist Theodor Holman interviewt tijdens dit ochtendprogramma mensen die de oorlog in Nederlands-Indië als kind meemaakten.

De herdenking vindt vanaf 12.30 uur plaats bij het Indisch Monument aan de Professor Teldersweg te Den Haag. De bijeenkomst in het World Forum start om 10.30 uur.

De NOS zendt op 15 augustus de herdenking live uit op Nederland 1 tussen 12.10 en13.45 uur.

Andere herdenkingen
Op 15 augustus worden ook veel andere plaatsen in het land stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog. Kijk in uw regionale krant of op de website van uw gemeente voor meer informatie over deze herdenkingen. 

Herinneringen aan de oorlog
Diederik van Vleuten spreekt over de herinneringen van zijn oudoom Jan, die de val van Nederlands-Indië meemaakte en beschreef in zijn memoires. Bij het Indisch Monument spreekt ook Babiche Keuls, leerlinge van het Vrijzinnig Christelijk Lyceum te Den Haag, adoptieschool van het monument. Ze vergelijkt haar leven van nu met het leven van haar grootvader die ongeveer haar leeftijd had toen hij de oorlog meemaakte in Nederlands-Indië.

Einde van de oorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden
Op 15 augustus 1945 vond de capitulatie van Japan plaats. Deze dag betekende het einde van de oorlog in Zuidoost-Azië en tevens van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Herdacht worden alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Azië, zowel burgers – mannen, vrouwen en kinderen – als militairen. Tijdens de herdenking worden kransen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting. De krans namens de Indische gemeenschap wordt gelegd door vier generaties van de familie Coert. Daarnaast leggen de Minister-President, de Staatssecretaris van VWS, de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer en vertegenwoordigers van diverse landen die betrokken waren bij de oorlog in Zuidoost-Azië kransen.

De Japanse bezetting gezien door kinderogen
Veel mensen die de oorlog hebben meegemaakt bezoeken nog jaarlijks de herdenking. Onder hen veel mensen die in de oorlog kind waren. Bij het ochtendprogramma in het World Forum wordt hierbij stil gestaan. Piet Bikker en Tineke Ommen-Douwes vertellen over hun herinneringen in een interview met Theodor Holman. Daarnaast draagt actrice en regisseur Yolanda Bertsch gedichten voor uit haar gedichtenbundel Kampongkat. Deze gedichten gaan over de ervaringen aan het kamp, geschreven vanuit het perspectief van een jong kind. Haar halfzus, zangeres Frédérique Spigt, maakte de tekeningen in deze bundel.

Parallel aan het ochtendprogramma is er in het Museon voor kinderen een specialebijeenkomst. Na afloop wonen de kinderen de plechtigheid bij het Indisch Monument bij. Na de herdenking bestaat de mogelijkheid om vanaf 14.00 uur in het World Forum een koempoelan te bezoeken. Er zijn dan tevens rondetafelgesprekken over 'De Japanse bezetting gezien door kinderogen'.

25 jaar Indisch Monument
In 2013 bestaat het Indisch Monument in Den Haag 25 jaar. In 1988 werd het monumentonthult door Koningin Beatrix.

Vlagprotocol
Op 15 augustus wordt de vlag de gehele dag in de top gehesen. Hang uw vlag ook uit op die dag ter nagedachtenis aan de slachtoffers uit voormalig Nederlands-Indië.

Organisatie
De Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 organiseert de jaarlijkse herdenking bij het monument in Den Haag. Meer informatie vindt u op: www.indieherdenking.nl

Deel deze pagina