4meiOverlay
-->

Essaywedstrijd ‘Vrijheid spreek je af’

12 maart 2013

De afdeling Sociologie van de Universiteit Utrecht en het Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad organiseren in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei een essaywedstrijd over het jaarthema: ‘Vrijheid spreek je af’. Met de wedstrijd worden alle jongeren van 18 tot en met 25 jaar uitgedaagd om hun visie op vrijheid te geven.

Het beste essay zal worden gepubliceerd in het Algemeen Dagblad/Utrechts Nieuwsblad. Daarnaast wint de schrijver van het beste essay 500 euro. Voor de winnaar wordt tevens een plaats op de eerste rij gereserveerd voor het slotdebat van de Vrijheidscolleges (www.forum.nl/vrijheidscolleges) dat plaats vindt op 5 mei op het Bevrijdingsfestival Utrecht. Hieraan zullen schrijver Abelkader Benali, journalist Kustaw Bessems en hoogleraar Barbara Oomen deelnemen.

Opdracht
Wat betekent het maken van afspraken over vrijheid voor de jongere generatie en in welke mate zijn zij hierin geïnspireerd door oudere generaties? Op 5 mei vieren we de afspraak die de Tweede Wereldoorlog beëindigde en die de vrijheid in Nederland inluidde. Voormalige vijanden die vrede met elkaar sluiten leggen hun afspraken vast. Verdragen bezegelen deze afspraken. De EU en de NAVO zijn middels een verdrag opgericht. Vrede werd in het verleden bekrachtigd met verdragen, zoals de Vrede van Utrecht of het Akkoord van Potsdam. En ook nu is dit nog zo.

Verdragen kunnen groeien, ze zijn niet onveranderlijk. Voorkeuren en omstandigheden kunnen wijzigen. Partijen willen er misschien onderuit, of het verdrag wordt ingehaald door de actualiteit. Nieuwe betrokkenen dienen zich aan. Passen bestaande verdragen nog bij de nieuwe tijd? Wat is jouw visie op verdragen van vrijheid?

Praktische informatie
De wedstrijd staat open voor alle jongeren van 18 tot en met 25 jaar. Essays dienen een lengte te hebben van maximaal 600 woorden en zijn kort, krachtig en opiniërend van aard. Inspiratie voor het essay kan gevonden worden in de jaarthema tekst van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, te vinden op www.4en5mei.nl/vrijheid/jaarthema/jaarthema_2013_vrijheid_spreek_je_af. En de website over generaties www.europegenerations.com

Inzendingen
Tot 15 april kunnen essays worden ingezonden naar Sabrina de Regt (S.deRegt@uu.nl).

Partners: Algemeen Dagblad/Utrecht Nieuwsblad, Bevrijdingsfestival Utrecht, FORUM, Provincie Utrecht, Universiteit Utrecht, Vrede van Utrecht.

Deel deze pagina