4meiOverlay
Copyright Nationaal Comité 4 en 5 mei (fotografen vlnr: Chris van Houts, Ilvy Njiokiktjien, Ad Nuis)
-->

Sprekers 4 en 5 mei zijn bekend

24 januari 2013

Schrijfster en journalist Pauline Broekema en generaal b.d. Peter van Uhm spreken dit jaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding houdt oud-minister Ernst Hirsch Ballin de 5 mei-lezing in de Domkerk te Utrecht. De Marinierskapel  van de Koninklijke Marine zal onder meer samen met het Brabant Koor optreden tijdens het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. 

4 mei-voordracht
Schrijfster en journalist Pauline Broekema houdt dit jaar op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over het vooroorlogse Joodse leven in de Mediene (‘Benjamin, een verzwegen dood’). “Voor mij gaat het op 4 mei om de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog heeft mijn familie die in het verzet zat gevormd en mij dus ook. Op 5 mei vier ik waar het in mijn werk als journalist over gaat: Eigenwijs kunnen zijn, voor je eigen mening kunnen uitkomen, onrecht aan de kaak kunnen stellen.”

Toespraak op de Dam
Na de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk spreekt generaal b.d. Peter van Uhm bij het Nationaal Monument op de Dam. Van Uhm was als hoogste militair verantwoordelijk voor de inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties over de hele wereld en verloor daarbij zijn eigen zoon. “Ik vind het bijzonder dat ik op 4 mei op de Dam mag spreken. Vanwege mijn zoon Dennis, maar ook vanwege mijn vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog vocht bij de slag om Nijmegen en daarbij kameraden verloor,” aldus Van Uhm. Hij benadrukt de speciale relatie tussen 4 mei en 5 mei: “Vieren is een deel van het geheel. Daaraan voorafgaand herdenken is noodzakelijk, het geeft ons tijd om na te denken.”

5 mei-lezing

“4 mei en 5 mei  hebben elk een eigen accent, maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden”, vindt Ernst Hirsch Ballin. “4 mei staat voor de slachtoffers van oorlog, bezetting en vervolging, 5 mei voor de wederopbouw van de rechtsstaat. We moeten daarom ook stilstaan bij het onrecht waaruit de oorlog is voortgekomen en bij de waarde van het recht.” Oud-minister Hirsch Ballin is hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam. Uitgangspunt van zijn 5 mei-lezing is het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: Vrijheid spreek je af.  

5 mei-concert
De Nationale Viering van de Bevrijding wordt traditioneel op de avond van de 5e mei afgesloten met een licht klassiek concert op de Amstel voor het Koninklijk Theater Carré. Dit jaar wordt het concert verzorgd door de Marinierskapel van de Koninklijke Marine onder leiding van Harmen Cnossen. “Ik ben in vrijheid geboren”, zegt Cnossen. “Ik heb het  nooit anders gekend en ik ben ermee verwend! Dat realiseer ik me heel goed. Het is een eer om met de kapel dit jaar het vieren van die vrijheid luister bij te zetten.” De Marinierskapel treedt op samen met het Brabant Koor en diverse solisten. Wie dat zijn, wordt binnenkort bekend gemaakt.

Publicatie
De voordrachten van Broekema en Hirsch Ballin zullen in samenwerking met de CPNB in een gemeenschappelijke publicatie verschijnen en voor 5 euro te koop zijn in de boekhandel.Deel deze pagina