4meiOverlay
'Gevangene staand voor het vuurpeloton'/ 'De Stenen Man', Frits Sieger. Het monument is in 1953 onthuld en staat aan het einde van de schietbaan bij Kamp Amersfoort (foto: St. Nationaal Monument Kamp Amersfoort)
-->

Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten

22 januari 2013

Goed beheer en behoud zijn een voorwaarde voor het voortbestaan van oorlogsmonumenten. Zo wordt gezorgd dat monumenten ook in de toekomst blijven 'leven' en 'beleefd' kunnen worden. Daarom reiken het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de Provincie Utrecht en Landschap Erfgoed Utrecht de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten uit. Tot 10 maart 2013 kunnen organisaties hun monument aanmelden. Op 23 april 2013 wordt de winnaar bekendgemaakt. 

Oorlogsmonumenten
In de Database Oorlogsmonumenten zijn meer dan 3.500 oorlogsmonumenten opgenomen met daarbij tal van achtergrondverhalen en filmportretten. De provincie Utrecht telt 177 oorlogsmonumenten. Deze oorlogsmonumenten worden beheerd door gemeenten, lokale organisatoren van herdenkingen, heemkundekringen, parochies of buurtverenigingen. De wedstrijd is één van de activiteiten die dit jaar in de provincie Utrecht wordt georganiseerd in aanloop naar de Nationale Viering van de Bevrijding / 5 mei-lezing.

Aanmoedigingsprijs
In 2009 heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei de Beleidshandreiking Oorlogsmonumenten verstrekt aan gemeenten om hen aan te zetten tot het opstellen van beleid over oorlogsmonumenten en het uitvoeren daarvan. Om dit onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen wordt elk jaar in samenwerking met een andere provincie een wedstrijd georganiseerd waarbij de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten gewonnen kan worden.

Deelname
Alle gemeenten, organisatoren van herdenkingen, heemkundekringen en andere organisaties in de provincie Utrecht die actief zijn op dit terrein worden opgeroepen deel te nemen aan de wedstrijd. Organisaties die op een korte, krachtige en overtuigende manier kunnen aangeven waarom hun monument het best beheerde, behouden en meest 'levende' monument is, dingen mee naar de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten bestaande uit een plaquette en €1.000,- ter ondersteuning van hun activiteiten.

In aanmerking voor de prijs komen oorlogsmonumenten in de provincie Utrecht die herinneren aan de diverse aspecten van de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Een deskundige jury kiest uit de binnengekomen aanmeldingen de winnaar. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 23 april in Paushuize te Utrecht.

Aanmelden
Het aanmeldformulier is hier te downloaden. Ingevulde formulieren dienen uiterlijk 10 maart 2013 binnen te zijn op oorlogsmonumenten@landschaperfgoedutrecht.nl. Met vragen kunt u terecht bij Mieke Heurneman, m.heurneman@landschaperfgoedutrecht.nl, 030-221 9770.

Downloads

Deel deze pagina