4meiOverlay
-->

Leermiddelen over oorlog en vrede op één site

29 oktober 2012

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en het vfonds lanceren vandaag de site www.lesmateriaaloorlogenvrede.nl. Deze site geeft een overzicht van alle leermiddelen in Nederland over de Tweede Wereldoorlog en (vredes)missies daarna en van onderwerpen als vrijheid en vrede. De lancering vindt plaats tijdens de onderwijsconferentie van het vfonds in Wageningen.

 Lesmateriaaloorlogenvrede.nl is een service aan alle docenten; vanaf groep 1 van de basisschool tot en met alle niveaus van het middelbaar onderwijs. Ook Pabodocenten en -studenten kunnen goed op de nieuwe site terecht. Door alle lesmateriaal over de Tweede Wereldoorlog online beschikbaar te hebben, is het mogelijk om snel en eenvoudig gericht de lessen voor te bereiden.

De site www.lesmateriaaloorlogenvrede.nl is een herziening van het reeds bestaande leermiddelenoverzicht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Door dit overzicht in een aparte url onder te brengen, sluit het gebruik beter aan bij de praktijk van de docenten. Via eenvoudige zoekcriteria krijgen docenten snel toegang tot lesmateriaal passend bij het niveau van hun klas en kunnen zij zich laten inspireren door het bestaande aanbod.

De site start met honderd leermiddelen. Het is een interactieve site waarbij organisaties zelf hun lesmateriaal kunnen invoeren. De site wordt hierdoor actueel gehouden. Docenten kunnen onder andere selecteren op regio of soort les; denk hierbij aan een museumbezoek, filmbezoek of een digitale les via het smartbord. Daarnaast is in één oogopslag te zien hoeveel een les kost, bijvoorbeeld bij een museumbezoek.

Onderwijsconferentie
De lancering van het vernieuwde leermiddelenoverzicht vindt plaats tijdens de onderwijsconferentie Investeer in vrede, die vfonds organiseert. Deze conferentie is zowel gericht op docenten van het middelbaar onderwijs als op de aanbieders van lesmateriaal zoals oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra. Aan de hand van acht workshops gaan docenten en lesontwikkelaars met elkaar en met het publiek in gesprek over het lesaanbod op het gebied van oorlog en vrede.

Filmpje mogelijkheden leermiddelen

Deel deze pagina