4meiOverlay

Genomineerden Compliment voor een oorlogsmonument 2020 bekend


8 april 2020

Eind april 2020 reiken de provincie Zuid-Holland en het Nationaal Comité 4 en 5 mei het Compliment voor een oorlogsmonument uit. Een jury onder voorzitterschap van commissaris van de Koning Jaap Smit heeft vandaag de vijf genomineerden voor deze aanmoedigingsprijs bekend gemaakt. De genomineerden zijn ‘Mission Belle B-17G Memorial’ in Nieuw-Lekkerland, ‘Moeder’ in Heinenoord, ‘Monument voor de Gevallenen’ in Lisse,  'Oorlogsmonument' Noordwijk en 'Spitfire monument' in Brandwijk.

De provincie Zuid-Holland heeft meer dan 450 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog en/of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. De jury heeft de inzendingen beoordeeld op een aantal punten, waaronder de wijze waarop het monument ‘levend’ gehouden wordt. Ook is gekeken naar de manier waarop het beheer en het behoud van het monument georganiseerd is voor nu en de toekomst. De jury bestaat uit Jan van Kooten - directeur Nationaal Comité 4 en 5 mei, Marielle Hendriks - directeur Erfgoedhuis Zuid-Holland, Gert-Jan van Rijn - conservator-educator Museon en Jolien Wesselink - beeldend kunstenaar. De vijf Zuid-Hollandse ambassadeurs van de vrijheid hebben de inzendingen namens de provincie beoordeeld. 

Uitreiking
Het Compliment voor een oorlogsmonument bestaat uit 1.000 euro ter ondersteuning van activiteiten en een kunstwerk. Het kunstwerk is dit jaar vervaardigd door de beeldend kunstenaar Jolien Wesselink uit Den Haag.     

Herdenken en vieren in 2020
De herdenking en viering op 4 en 5 mei vinden in aangepaste vorm plaats. Samen met de provincie Zuid-Holland zoekt het Nationaal Comité 4 en 5 mei naar passende alternatieven die aansluiten bij de maatregelen die door de Rijksoverheid zijn getroffen in verband met coronavirus.