4meiOverlay

Koning Willem-Alexander en Angela Merkel spreken op 4 en 5 mei


5 maart 2020

Koning Willem-Alexander spreekt op 4 mei tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Bondskanselier Angela Merkel houdt op uitnodiging van het Nationaal Comité 4 en 5 mei de 5 mei-lezing in het Kunstmuseum in Den Haag.  

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en minister-president Rutte zijn aanwezig tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar Arnon Grunberg de 4 mei-voordracht uitspreekt. Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam houdt koning Willem-Alexander een toespraak. 

5 mei-lezing Merkel
De 5 mei-lezing staat dit jaar in het teken van 75 jaar vrijheid en wordt uitgesproken door bondskanselier Angela Merkel. De Duitse bondskanselier is door het Nationaal Comité en minister-president Mark Rutte gevraagd de lezing te houden omdat zij zich, doordrongen van de geschiedenis, al jarenlang inzet voor vrede, vrijheid en stabiliteit in Europa.

De lezing vindt plaats in het Kunstmuseum in Den Haag. Na haar lezing gaat de bondskanselier samen met de minister-president in gesprek met Duitse en Nederlandse jongeren over de betekenis van 75 jaar vrijheid en over de verantwoordelijkheid voor het doorgeven van vrijheid aan toekomstige generaties. De NOS zendt de lezing en het gesprek uit op NPO 1. Het gesprek wordt geleid door Winfried Baijens.  

Aansluitend houdt minister-president Rutte een toespraak op het Bevrijdingsfestival in Den Haag, waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt als startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals en alle andere activiteiten in het land. 

5 mei-concert
De koning, koningin Máxima en de minister-president wonen 's avonds in Amsterdam het 5 mei-concert bij ter gelegenheid van de afsluiting van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het concert vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel voor Koninklijk Theater Carré.

Foto: Angela Merkel kreeg in 2016 de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren bij de uitreiking aanwezig. Peter Dejong/AP