4meiOverlay

Aanmelden Compliment voor een oorlogsmonument Zuid-Holland


13 februari 2020

De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt, in dit bijzondere jaar dat we 75 jaar vrijheid vieren, plaats in de provincie Zuid-Holland. In aanloop naar 5 mei vinden in Zuid-Holland meerdere activiteiten plaats, waaronder Compliment voor een oorlogsmonument.  

De provincie Zuid-Holland heeft meer dan 450 oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Bent u beheerder van een oorlogsmonument? Organiseert u regelmatig een herdenking bij een oorlogsmonument? Heeft uw school een monument geadopteerd? Of draagt u op een andere wijze zorg voor het levend houden van de verhalen achter een oorlogsmonument? Meld uw monument dan nu aan voor Compliment voor een oorlogsmonument.  

Prijs en uitreiking
Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria zoals originaliteit van vorm en inhoud, of het monument op inspirerende wijze ‘levend’ gehouden wordt en hoe het behoud en beheer is geregeld voor nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt de jury naar de beleving van het monument in de omgeving; is er een jaarlijkse herdenking of worden er andere activiteiten rond het monument georganiseerd? Op basis van de inzendingen kiest de jury vijf genomineerden. De verhalen krijgen een plek op www.4en5mei.nl.  

Op 7 april wordt het Compliment voor een oorlogsmonument uitgereikt aan het monument dat het meest ‘leeft’ en/of het best beheerd en behouden wordt. De winnaar ontvangt een kunstwerk en 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten rondom het monument.  

Doe mee en zet uw oorlogsmonument in de schijnwerpers!
Meld uw monument vóór 9 maart 2020 aan. Vertel ons welke plaats het monument inneemt in de gemeenschap en hoe het beheer en behoud is georganiseerd. 

Heeft u vragen? Stuur een mail naar oorlogsmonumenten@4en5mei.nl of bel met 020 – 718 35 00.