4meiOverlay

Presentatie LEVENSLICHT in Rotterdam


15 januari 2020

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om stil te staan bij de Nederlandse Holocaustslachtoffers in hun eigen gemeente is het tijdelijke lichtmonument LEVENSLICHT ontworpen door Studio Roosegaarde, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

Donderdagavond 16 januari is het monument met een diameter van 20 meter bestaande uit 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen –gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland- gepresenteerd in de Stieltjesstraat / Eva Cohen-Hartogkade aan de Maas in Rotterdam. Vanaf 19.00 uur is publiek welkom, rond 19.25 uur wordt het monument gepresenteerd. 

In aanwezigheid van Rotterdamse nabestaanden, burgemeester Aboutaleb, staatssecretaris Blokhuis van VWS en voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, presenteert kunstenaar Daan Roosegaarde het monument aan het publiek. De stenen zijn één avond gezamenlijk te zien, daarna verspreidt het lichtmonument zich naar 170 Nederlandse gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en zijn gedeporteerd. Hier is LEVENSLICHT te zien van 22 januari tot en met 2 februari.