4meiOverlay

Viering 75 jaar vrijheid ingeluid met belboei en saluutschoten


28 augustus 2019

In aanwezigheid van Tweede Wereldoorlogveteranen uit diverse geallieerde landen wordt zaterdagmiddag 31 augustus op de kades van Terneuzen de viering van 75 jaar vrijheid ingeluid met het luiden van een belboei door Z.M. Koning Willem-Alexander en saluutschoten van marineschepen. 

Het vrij toegankelijke publieksprogramma begint om 11.00 uur met de opening van de Vrijheidsboulevard, een tentoonstelling in tachtig zeecontainers over de bevrijding van Zuid-Nederland en de Slag om de Schelde. Dan wordt ook de tot Vrijheidshuis omgedoopte bioscoop CineCity geopend door minister Bijleveld van Defensie. Op het Vrijheidsplein aan de Schelde zijn optredens van onder meer Maan, Roel van Velzen en de band van de Noorse marine. De presentatie op het Vrijheidsplein is in handen van 3FM-dj Frank van der Lende. Meer informatie over de bereikbaarheid van het evenement is te vinden op vrijheid.nl/bereikbaarheid. 

Scheldetheater
Vanaf 14.00 uur worden de internationale gasten ontvangen in het Scheldetheater, waar minister-president Rutte en gouverneur-generaal Payette van Canada een toespraak houden. Veteranen uit de landen die hebben gestreden bij de bevrijding van Nederland staan centraal in dit programma dat wordt gepresenteerd door Lisa Wade en Stefan de Walle. Dit wordt vanaf 14.30 uur live uitgezonden door de NOS.

Vuurschalen en saluutschoten
Z.M. Koning Willem-Alexander en H.M. Koningin Máxima onthalen de veteranen samen met Z.M. Koning Filip en H.M. Koningin Mathilde van België om 15.30 uur aan de oever van de Schelde. Zij worden geëerd met saluutschoten vanaf een internationale vloot van elf marineschepen en het aansteken van vuurschalen door de aanwezige regeringsvertegenwoordigers: minister van staat Baroness Goldie namens het Verenigd Koninkrijk, viceminister-president Gliński namens Polen, minister Bakke-Jensen namens Noorwegen, staatssecretaris Darrieussecq namens Frankrijk, gouverneur-generaal Payette namens Canada, vice-premier Reynders namens België en minister-president Rutte. Een jonge marinier, sergeant Jonathan Burkhart, steekt namens de Verenigde Staten het vuur aan, ter nagedachtenis aan de talloze jonge soldaten die moedig streden op buitenlandse bodem.

De vlootparade bestaat uit de volgende schepen: Zr. Ms. Evertsen, Mahu, Naaldwijk, Bernisse en Zeefakkel uit Nederland, BNS Louise Marie uit België, ORP Poznan uit Polen, HMCS Sint John’s uit Canada, HMS Grimsby uit het Verenigd Koninkrijk, FS La Motte-Picquet uit Frankrijk en USS Ramage uit de Verenigde Staten.

Belboei
Koning Willem-Alexander geeft aansluitend het startsein voor de viering van 75 jaar vrijheid die tot eind oktober 2020 zal voortduren wanneer de oprichting van de Verenigde Naties op 24 oktober 1945 wordt gevierd. Dat doet hij door het luiden van een originele belboei waarmee destijds de mijnenvrije doorvaart door de Westerschelde naar de haven van Antwerpen werd gemarkeerd. 

75 jaar vrijheid
In 2019 en 2020 herdenkt Nederland het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We staan stil bij de vrijheid die is bevochten door mensen die daarvoor grote offers hebben gebracht. We vieren dat we sinds 1945 weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. De viering in Terneuzen markeert de start van alle herdenkingen en vieringen die in 2019 en 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid door heel het land georganiseerd worden. De Start viering 75 jaar vrijheid wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de provincie Zeeland en de gemeente Terneuzen.