4meiOverlay

Lokale geschiedenis en persoonlijke verhalen centraal tijdens viering 75 jaar vrijheid


3 juni 2019

In 2019 en 2020 wordt door heel Nederland gevierd en herdacht dat de Tweede Wereldoorlog vijfenzeventig jaar geleden werd beëindigd. Tal van landelijke, regionale en lokale partijen organiseren door het hele land herdenkingen, vieringen, lesprogramma’s en tentoonstellingen, in het spoor van de bevrijding. Lokale geschiedenis en persoonlijke verhalen staan daarbij centraal, te beginnen bij de Start viering 75 jaar vrijheid in Terneuzen op 31 augustus 2019, wanneer stil wordt gestaan bij de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. 

Programma en genodigden
Het programma bestaat onder meer uit een vlootparade op de Westerschelde met marineschepen en historische vliegtuigen en wordt deels uitgezonden door de NOS. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is bij de viering aanwezig. Ook zijn vertegenwoordigers van de geallieerde landen uitgenodigd.  

Op 12 september 2019 wordt gevierd dat het Limburgse dorpje Mesch als eerste plaats van Nederland door Amerikaanse troepen werd bevrijd. Later die maand wordt in Noord-Brabant en Gelderland Operatie Market Garden herdacht, evenals de Slag om de Schelde in Zeeland en Noord-Brabant. Bij die strijd zijn veel mensen omgekomen, niet alleen duizenden geallieerde militairen, maar ook veel burgers.   

In januari 2020 wordt in heel Nederland stilgestaan bij de verschrikkingen van de Holocaust. In Nederlandse steden en dorpen waar Joden, Roma en Sinti destijds zijn weggevoerd en vermoord, worden de slachtoffers met een door Daan Roosegaarde ontworpen lichtmonument herdacht.  

Maand van de vrijheid
Tijdens de Maand van de vrijheid - van 4 april tot en met 5 mei 2020 - wordt op tal van manieren de vrijheid gevierd. Veertien bussen rijden als Vrijheid-express door heel het land om persoonlijke verhalen op te halen en te brengen. Op 4 mei worden zoals ieder jaar de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 5 mei worden er naast de veertien Bevrijdingsfestivals en het 5 mei-concert op de Amstel door heel het land Vrijheidsmaaltijden georganiseerd, waar alle Nederlanders samen een toost uit kunnen brengen op de vrijheid. 

Het einde van de Tweede Wereldoorlog versnelde de wereldwijde dekolonisatie en mondde uit in een nieuwe wereldorde met de oprichting van de Verenigde Naties en samenwerking in Europa. In dat licht wordt op 15 augustus in Den Haag het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië herdacht. In Rotterdam wordt op deze dag een speciaal programma georganiseerd. Het slotstuk van 75 jaar vrijheid wordt gevormd door de viering van 75 jaar Verenigde Naties (VN) in Den Haag op 24 oktober. Tijdens deze viering wordt stilgestaan bij de waarden van de VN.

Kijk voor meer informatie op:
tweedewereldoorlog.nl
vrijheid.nl
europeremembers.com