4meiOverlay

Nieuwe editie 4 en 5 mei Denkboek


3 april 2019

Op woensdag 3 april presenteerde Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het 4 en 5 mei Denkboek 2019 op de Openbare Montessorischool Steigereiland in Amsterdam. Ruim 225.000 leerlingen van groep 7 en 8 ontvangen dit jaar een exemplaar. Met het Denkboek daagt het comité leerlingen uit om na te denken over herdenken en vieren, de Tweede Wereldoorlog, vrijheid en democratie. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Ambassadeur van de Vrijheid MAAN een videoboodschap gemaakt. 

Eerste kennismaking
Wat herdenken we eigenlijk op 4 mei en wie? Wat vieren we op 5 mei? En waarom is het belangrijk dat we minstens één keer per jaar stilstaan bij deze zaken? Voor veel kinderen is het 4 en 5 mei Denkboek een eerste kennismaking met deze onderwerpen. In de nieuwe editie staan verhalen over verzet, vervolging, de Februaristaking en de hongerwinter. Dit jaar is een speciale poster met een tijdlijn van de Tweede Wereldoorlog ontwikkeld. Op deze tijdlijn zijn enkele bepalende momenten van de oorlog in zowel Nederland als overzee geïllustreerd.

Educatie over thema’s 4 en 5 mei 
Het Nationaal Comité maakt lesmateriaal over 4 en 5 mei, oorlog en vrijheid, voor verschillende leeftijdscategorieën. Het Denkboek wordt op aanvraag kosteloos verstrekt aan basisscholen in Nederland en het Caribisch deel van het koninkrijk. Leerlingen in het voortgezet onderwijs verdiepen zich in de oorlogsverhalen uit de eigen omgeving door mee te doen aan het project Adopteer een monument. Voor het middelbaar beroepsonderwijs brengt het comité medio april magazine 4FREE uit met een daarbij behorende digitale leeromgeving; in dit magazine staat vrijheid centraal.

Foto: Chris van Houts