4meiOverlay

4 februari 2019

De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt dit jaar plaats in de provincie Flevoland. De provincie organiseert in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Almere en Bevrijdingsfestival Flevoland een afwisselend programma rondom de 5 mei-lezing door schrijver en wetenschapper Rosanne Hertzberger. In aanloop naar 5 mei vinden in de provincie meerdere activiteiten plaats, waaronder Compliment voor een oorlogsmonument.  

De provincie Flevoland heeft verschillende oorlogsmonumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog of oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Op 11 april wordt het Compliment voor een oorlogsmonument uitgereikt aan het monument dat het meest ‘leeft’ en/of het best beheerd en behouden wordt. De winnaar ontvangt een kunstwerk en 1.000 euro ter ondersteuning van de activiteiten rondom het monument. 

Zet uw oorlogsmonument in de schijnwerpers
Bent u beheerder van een oorlogsmonument? Heeft uw school een monument geadopteerd? Zet u zich in voor de fysieke instandhouding van een monument? Of draagt u op een andere wijze zorg voor het levend houden van de verhalen achter een oorlogsmonument? Meld uw monument dan nu aan voor Compliment voor een oorlogsmonument. Vertel ons welke plaats het monument inneemt in de gemeenschap en hoe het beheer en behoud is georganiseerd. De vorm waarin u het verhaal vertelt, is vrij (geschreven, filmisch of op een andere creatieve wijze).

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen op verschillende criteria zoals originaliteit van vorm en inhoud, of het monument op inspirerende wijze levend gehouden wordt en hoe het behoud en beheer is geregeld voor nu en in de toekomst. Daarnaast kijkt de jury naar de beleving van het monument in de omgeving; is er een jaarlijkse herdenking of worden er andere activiteiten rond het monument georganiseerd? Op basis van de inzendingen kiest de jury vijf genomineerden. De verhalen krijgen een plek op www.4en5mei.nl.

Aanmelden
Meld uw monument vóór 10 maart 2019 aan via: www.4en5mei.nl/compliment. Voor de procedure, de voorwaarden en overige informatie kunt u ook terecht op deze website. Heeft u vragen? Stuur een mail naar oorlogsmonumenten@4en5mei.nl of bel met 020 – 718 35 00.