4meiOverlay

3 december 2018

Op 28 november is kunstenaar Ton Giesbergen (1941) overleden. Ton heeft een lange carrière als vormgever achter de rug. Hij studeerde in Amsterdam aan de Grafische School. Hierna ging hij werken bij Ad Werner, destijds een van Nederlands bekendste vormgevers. Na enige tijd startte hij samen met Jan Veth het communicatie/designbureau GiesbergenVeth. Dit bureau ging na enkele jaren op in het reclamebureau TBWA Nederland, waarvan Giesbergen medeoprichter was.

In de jaren negentig vestigde Ton Giesbergen zich als schilder/kunstenaar in Amsterdam aan de Lindengracht. Hij wilde vrijer gaan werken. In 1995 startte hij Ducht Logo Design en ontwierp logo’s voor veel organisaties. Zijn ontwerpen kenmerken zich door eenvoud en kleurrijkheid, met als motto: een goed logo kun je voelen. Deze tijd van logo’s ontwerpen en het maken van vrije kunst waren volgens hem zijn mooiste jaren.

4 en 5 mei-fakkel
Ton Giesbergen is ook de ontwerper van de '4 en 5 mei-fakkel'. Dit symbool is ontworpen ter gelegenheid van de viering van 50 jaar bevrijding. Sindsdien is het onderdeel van het logo van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en is het ook veelvuldig terug te zien in de campagnes, zoals voor de viering van 75 jaar vrijheid in 2019/2020. Het is met recht uitgegroeid tot het symbool van de vrijheid in Nederland. Bij de onthulling van het logo werd het door koningin Beatrix direct omarmd. Later tijdens een ontmoeting tijdens een 5 mei-viering bedankte zij Ton nogmaals voor het "onverbeterbare symbool".

Ton Giesbergen is in besloten kring begraven. 

Foto: Chris van Houts